Izborna skupština Nezavisnog udruženja novinara Srbije zakazana za 25. mart: Bodrožić i Lekić u trci za predsednika NUNS-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije u subotu 25. marta održaće redovnu godišnju skupštinu na kojoj će se izabrati i novi predsednik udruženja. Za sada su u trci dva kandidata za to mesto – Željko Bodrožić i Slaviša Lekić.

Podsetimo, Vukašin Obradović je pre više od mesec dana podneo ostavku na mesto predsednika NUNS iz ličnih razloga pre kraja svog drugog mandata. U skladu sa Statutom NUNS novi predsednik će biti ovog puta biran na godinu dana, odnosno do sledeće redovne izborne skupštine udruženja kada mandat ističe i aktuelnom Izvršnom odboru.

Željko Bodrožić je glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Kikindske” i aktuelni potpredsednik NUNS. U svojoj biografiji navodi da se novinarstvom bavi od 1991. godine, a da je uokom devedesetih godina radio sam u više lokalnih medija (TV KI, Ki-press, Kikindske novosti, RTV VK), a da oktobra 1998. godine sa grupom mlađih novinara iz Kikinde i okoline pokreće nedeljnik “Kikindske”, novine na srpskom i mađarskom jeziku. Zbog tekstova više puta je krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih osuđivan u sudovima Srbije i drakonski novčano kažnjavan, ali se na te presude žalio međunarodnim organizacijama i sudovima, te je, kako dodaje, prvi novinar našoj zemlji koji je dobio spor protiv države pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Njujorku (2005. godine), kao i dva spora pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu (2009. godine).

Objavljivao je tekstove u dnevnim novinama “Naša borba”, “Blic”, “Dnevnik” i “Danas”, nedeljnicima “Vreme”, “Bulevar” i “Novi magazin”, mesečnicima “Republika” i “Status”, te internet portalima “Peščanik” i “E-novine”. Godine 2001. dobio je NUNS-ovu novinarsku nagradu za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”. Član je Nezavisnog udruženja novinara Srbije od 1998. godine i bio je član Izvršnog odbora NUNS-a u tri mandata. Član je i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), angažovan u Savezu antifašista Vojvodine i Srbije i predvodi Udruženje antifašista Kikinde. U njegovoj biografiji se navodi i da je bio portparol i jedan od organizatora građanskih protesta 1996/97. i 2000. godine u Kikindi.

Slaviša Lekić, aktuelni kolumnista Danasa, je bio novinar i urednik u više srpskih (i jugoslovenskih) medija, autor nekoliko knjiga, te autor brojnih tekstova, publikacija, dokumentarnih emisija i filmova – sa radnim iskustvom od 35 godina. Njeogovi ime stoji iza televizijskih projekata „Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji“, „LAZAR“, “Mediji u Srbiji: hronika propadanja”, “Pad haških begunaca”, “Zoran Đinđić: HIPOTEKA” i “Kako se dogodio narod”.

Bio je kolumnista nedeljnika “Newsweek“, vlasnik i glavni i odgovorni urednik magazina Status, novinar i glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Reporter”, radio u dnevnicima Borba i Naša borba, i nedlejniku NON. U biografiji mu se navodi da je bio novinar, saradnik i kolumnista u više eminentnih novina i magazina bivše SFRJ: “Danas”, “Nedeljna Dalmacija”, “Mladina”, “Naši dani”, “Duga”, “Vreme”… Bio je član prvog saziva Saveta za štampu, urednik je, autor i/ili priređivač desetak knjiga i bio medijski savetnik u organizaciji UNDP.

Izborna skupština NUNS održaće se 25. marta u 12:00 časova u beogradskom Medija centru.

Izvor: Danas, NUNS

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар