NUNS poziva na trodnevni seminar za mlade novinare „Razvijanje praktičnih veština: Štampa, onlajn i tv produkcija“

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom SAD organizuje dva trodnevna seminara za novinare na temu „Razvijanje praktičnih veština: Štampa, onlajn i tv produkcija“.

Seminar u Beogradu održaće se od 4. do 6. oktobra u prostorijama NUNS-a (Resavska 28/II).
Seminar na istu temu biće održan i u Novom Sadu od 9. do 11. oktobra u prostorijama Medija centra Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I).

Seminar u Beogradu namenjen je za ukupno 12 mladih novinara – šest iz beogradskih medija i šest iz drugih krajeva Srbije (bez Vojvodine). Na seminaru u Novom Sadu učestvovaće šest novinara iz novosadskih medija i šest iz drugih gradova Vojvodine. Prednost će imati novinari koji do sada nisu učestvovali u edukacijama u organizaciji NUNS-a i Ambasade SAD.

Organizatori plaćaju hotelski smeštaj za učesnike koji nisu iz Beograda i Novog Sada, kao i dnevnice svim polaznicima seminara.

Zainteresovani treba da popune prijavni formular i pošalju ga elektronskom poštom na adresu [email protected] najkasnije do 20. septembra 2017.

Predavači:

ZORAN PAVIĆ

• Omladinske novine (NON): od 1982-1990, saradnik, urednik političke rubrike, zamenik glavnog i odgovornog urednika
• Borba i Naša Borba (1990- 1998): urednik izdanja za Vojvodinu (godinu dana), urednik sportske rubrike (osam godina)
• Glas javnosti (1998- 2000): urednik reportaža, noćni urednik (izdanja za
• Vojvodinu i Beograd)
• Reporter (2000- 2004): šef beogradske redakcije, odgovorni urednik, pa zamenik glavnog i odgovornog urednika
• Status magazin (2004-2013): zamenik glavnog i odgovornog urednika
• Blic (2014-2016): zamenik noćnog urednika (štampano plus portal).
• Danas (2016 – ): urednik sportske rubrike

Bio je predavač i mentor u Novinarskoj školi omladine Srbije još 1984. u Umčarima. Takođe, predavač i mentor u Novinarskoj školi pod pokroviteljstvom Soros fondacije, a isti posao radio je i na Prvoj medijskoj akademiji (PMA). Održao veći broj predavanja po novinarskim radionicama u unutrašnjosti Srbije. Jedan je od autora zbornika „Putnici ludog tramvaja“, priručnika za novinare početnike.
Dobitnik je nagrade NUNS-a za istraživačko novinarstvo 2008. za tekst „Olako obećana silina“ u magazinu Status, o političkom, socijalnom i ekonomskom kontekstu koji su prethodili „Osmoj sednici CK SK Srbije“.

VLADO MAREŠ

• 2007-2008 na TV Avala autor dokumentarnih reportaža
• 2007-2008 na TV Avala autor dokumentarnih reportaža
• 2005-2006 vlasnik nezavisne TV produkcije, autor TV dokumentaraca
• 1995-1996 na BK TV jedan od urednika u informativnom programu
• 1993-1994 na TV Politika jedan od urednika u informativnom programu
• 1978-1992 na RTS-u novinar i jedan od urednika u informativnom programu

Od 1997. do 2005. i nakon 2008. godine radio u nekoliko beogradskih dnevnih novina i novinskih agencija. Bio i dopisnik londonskog Instituta za izveštavanje o ratu i miru (IWPR).
Dve godine radio u Kancelariji visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu kao supervizor za medije u pokretanju javnog servisa BiH.
Dve godine u Srbiji bio angažovan kao novinarski trener britanskog BBC-a.
Dobitnik nagrade za istrazivačko novinarstvo NUNS-a i Američke ambasade u Beogradu za 2006. godinu, za TV dokumentarac „Deportacija – nagrada za lojalnost“ o ratnim zločinima u BiH.

ANĐELA MILIVOJEVIĆ

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS (www.cins.rs) koja piše o korupciji i kriminalu od 2011. godine.
Izveštavala je o skrivenom vlasništvu u medijima, korupciji u visokoškolskom obrazovanju, zloupotrebama u privatizaciji i javnim nabavkama, imovini državnih funkcionera.
Anđela se specijalizovala za slanje zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, pretraživanje online baza podataka i analizu velikog broja podataka.
Za svoj rad dobila je 3 nagrade za istraživačko novinarstvo koje dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ambasadom SAD.
Kao deo CINS istraživačkog tima, dobitnica je Evropske novinarske nagrade za istraživačko novinarstvo 2017. godine i međunarodne nagrade “Entoni Luis” za izuzetno novinarstvo iz oblasti vladavine prava.

MILICA ŠARIĆ

U Centru za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS (www.cins.rs) od 2012. godine kao novinarka i fektčeker.
Istraživala pranje novca, loše privatizacije, teme u oblasti energetike i ekologije, sektora privatnog obezbeđenja, finansiranja političkih partija i pravosudnog sistema.
Bila nominovana za nacionalnu (NUNS) nagradu za istraživačko novinarstvo 2016.
Za 2017. dobila nagradu Evropske unije za najbolju mladu istraživačku novinarku u Srbiji u prethodnoj godini. Deo je tima CINS-a koji je dobio međunarodnu nagradu “Entoni Luis” za izuzetnost u izveštavanju o vladavini prava, Evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo i druge.
Kao fektčeker radi i za međunarodnu novinarsku mrežu OCCRP, a nedavno je postala spoljni saradnik međunarodne fektčeking organizacije IFCN.
Ko-autor je publikacija o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, privatnom obezbeđenju i fektčekingu. Drži treninge o fektčekingu i veštinama istraživačkog novinarstva.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 011/33 43 255 i 066/88 22 000 ili elektronskom poštom na adresu [email protected].

Izvor: NUNS

Foto: pixabay.com

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар