Predstavnici kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku održali u Dimitrovgradu radni sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave

Za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2017. godini  iz kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku izvojeno je 130 miliona dinara. Među 15 opština koje su dobile sredstva našla se je i opština Dimitrovgrad. Tim povodom danas su Dimitrovgrad posetili predstavnici kabineta Slavice Đukić Dejanović koji su održali radni sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave.

Dimitrovgrad je jedina opština u Srbiji koja je dobila sva tražena sredstva na konkursu, rekao je u izjavi za medije Marjan Jovanović, savetnik u Kabinetu za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije i pohvalio rad opštinskog rukovodstva u rešavanju demografskog problema.

„Jako smo zadovoljni saradnjom sa predstavnicima lokalne samouprave i današnjom posetom želimo da joj odamo priznanje na čitavom setu mera koje se pre svega odnose na novčana davanja za podsticaj rađanja i edukacijama. U 2011. godini Dimitrovgrad je dostigao demografski minimum. U tom periodu rođeno je svega 48 beba, međutim od tada taj broj konstantno raste iz godine u godinu, što oslikava rad i uspešnost opštinskog rukovodstva u rešavanju demografskog problema“ – rekao je Jovanović.

On je istakao da je opština Dimitrovgrad među 41 opštinom u Srbiji koje imaju pozitivna migraciona kretanja, uprkos tome što je broj stanovnika u pograničnim mestima sve manji i dodao da će se narednom periodu nastaviti sa realizacijom sličnih projekata koji će ovog puta obuhvatiti migracije i staru populaciju, jer je Srbija šesta najstarija nacija u Evropi“.

O merama populacione politike koje su obuhvaćene projektom, za medije je govorio dr Nikola Jordanov, predsednik lokalnog saveta za zdravlje pri opštini Dimitrovgrad i koautor projekta.

Jordanov je kazao da nekoliko godina unazad lokalna samouprava prepoznaje značaj povećanja nataliteta, jer je to jedno strateško opredeljenje i ulaganje u budućnost, odnosno ulaganje koje vodi u očuvanje nacije, a samim tim i očuvanje porodice.

„Sam projekat sadrži četiri mere populacione politike. Prva je očuvanje porodice, koja kao osnovna socijalna grupa u društvu gubi na značaju i sve je manje sklopljenih brakova. Ekonomsko jačanje u cilju povećanja rađanja predstavlja drugu meru. Loše materijalno stanje utiče i na samo rađanje. Zato smo mi u u projektu predvideli povećanje sredstava za roditeljski dodatak, za prvo, drugo, treće i četvrto dete, za samohrane roditelje, kao i za vantelesnu oplodnju.

Jedna od mera populacione politike u samom projektu je i edukacija stanovništva. Mladi ne poseduju znanje, veštine i iskustvo, koje se odnose na reproduktivno zdravlje. Polne bolesti su sve više zastupljene u uzrastu od 15 do 24 godina. Zbog toga je edukacija od ogromnog značaja, kako bi se očuvalo reproduktivno zdravlje, promovisali zdravi stilovi života i kako bi se ukazalo na dalekosežne posledice polnih bolesti ukoliko se one ne leče. Četvrta mera je zaustavljanje migracije. Ekonomski uslovi dovode do odliva mladog stanovništva i zbog toga moramo preduzeti određene mere kako bi to sprečili“ – kaže Jordanov.

Za sprovođenje mera populacione politike opština Dimitrovgrad dobila je bespovratna sredstva u iznosu od 8.526.242 dinara od strane kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku. Iz opštinskog budžeta za ovu namenu izdvojeno je 40.980.358 dinara.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар