Georgina Gogov i Tea Mladenov najbolje učenice završnih razreda škola u Dimitrovgradu

Kao najuspešnije među učenicima koji su ove školske godine završili svoje osnovno i srednje obrazovanje u Dimitrovgradu pokazale su se Georgina Gogov u Osnovnoj školi „Hristo Botev“, i Tea Mladenov u Gimnaziji „Sv. Kirilo i Metodije“. Odličnim uspehom u školi i učešćem u nizu takmičenja iz različitih oblasti, ove učenice zaslužile su titulu đaka generacije.

Zadovoljna postignutim uspehom koji je, kako kaže, nagrada za njen dosadašnji trud, buduća srednjoškolka Georgina Gogov priznaje da izbor za učenika generacije za nju nije bio iznenađenje – zahvaljujući učešću u velikom broju takmičenja i odličnim rezultatima koje je postigla na mnogima od njih, ovakav ishod bio je očekivan. Izbor za učenika generacije je i najveći uspeh koji je obeležio njeno dosadašnje školovanje, kaže ona.

Sada već bivša gimnazijalka Tea Mladenov priznaje da nije bila u potpunosti sigurna da će biti izabrana za učenika generacije jer je, kako kaže, dosta njenih vršnjaka revnosno radilo tokom celog školovanja i ostvarilo značajne rezultate na takmičenjima, pa samim tim i konkurencija nije bila zanemarljiva. Takođe, ističe da joj je izuzetno drago zbog dobijene titule koju će se, kaže, u budućnosti truditi da na što bolji način opravda.

Među dosadašnjim takmičarskim ostvarenjima kao najveći uspeh Georgina ističe osvojeno 2. mesto na Republičkom takmičenju iz bugarskog jezika u 8. razredu, dok su za Teu najzanačajnija takmičarska postignuća odlični plasmani na republičkim takmičenjima iz srpskog, bugarskog i latinskog jezika.

Iako priznaje da je još uvek neodlučna, najbolja učenica OŠ „Hristo Botev“ kaže da će školovanje verovatno nastaviti kao učenik Gimnazije u Dimitrovgradu. Tea Mladenov je, pak, odlučna u nameri da se u budućnosti ostvari kao pravnica, te planira da dalje obrazovanje nastavi kao student Pravnog fakulteta u Nišu.

D. Jelenkov

Foto: Iz albuma Georgine Gogov i Tee Mladenov

Написал/ла

Дияна Йеленков е родена през 1988 год. в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград, след което образованието си продължава във Философския факултет в Ниш (специалност сърбистика) и в Нови Сад (където завършва магистърска степен по Сръбска филология: сръбски език и лингвистика). След това се качва във влака и се завръща в Димитровград. Тъй като винаги е била от децата, които предпочитат да си четат книжка под дървото, отколкото да играе на криеница, още от малка се интересува от литературата и езика, особено от диалекта на родния си край. Лексиката на димитровградския говор е било заглавието на магистърската й теза – речник с повече от 2000 думи, които се използват в този местен говор. В свободно време се занимава с писане (главно на проза, а от време на време и на поезия), и с превод на литературни текстове от български на сръбски (а когато иска и обратно). Някога творбите си от детското творчество публикувала в сборника „Радовичев венец”, поетическия сборник „Разиграни сънища” и в детското списание „Другарче”. В по-скоро време някои от текстовете й се появяват в списанието „Недогледи”, което публикува Философският факултет в Ниш, както и в литературните списания „Траг” и „Майдан”. 2015-а и първата половина на 2016-а год. са плодородни за израстване на литераторската й суета – донесоха й втора награда от конкурса „Воислав Деспотов” в Нови Сад, трета от конкурса за сатирична приказка в рамките на „Нушичияда” в Иваница, както и място сред трите наградени приказки от конкурса „Черната овца” (blacksheep.rs); с писанията си заема място и в сборника „Черти и резета 6” (сборник с най-добрите творби от конкурса „Андра Гаврилович” в Свилайнац), както и в стихосбирката „Синджеличевите чегарски огньове 26” на литературното сдружение Гласът на корените от Ниш. Нейни кратки приказки се намират сред отбраните и в следващите два конкурса „Черната овца”. Съвместно с колегата си Ратко Ставров и госпожица Доротея Тодоров обявиха поетично-прозаичен сборник „Допир”. Не устоя и на изкушението да се пробва като журналист – от позицията преводач и автор сътрудничи с onlajn списанието EMG магазин, а от време на време публикува текстове и в портала blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар