U Nišu održana Međunarodna konferencija „Proširenje EU od Sofije do Londona i nadalje: Rezultati i perspektive za zemlje Zapadnog Balkana“ (VIDEO)

Na Univerzitetu u Nišu danas je održana Međunarodna konferencija „Proširenje EU od Sofije do Londona i nadalje: Rezultati i perspektive za zemlje Zapadnog Balkana“, koju je organizovala Ambasada Republike Bugarske u Beogradu.

Konferenciju su otvorili gradonačelnik Grada Niša Darko Bulatović i ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji Radko Vlajkov.

Gradonačelnik Grada Niša Darko Bulatović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da skupu prisustvuju eminentni eksperti i stručnjaci iz oblasti evrointergracija, koji će svoja iskustva i znanja razmeniti upravo u Nišu, gradu čija tradicija, identitet, duhovno i kulturno nasleđe počivaju na, kako je istakao, najvišim principima i idealima modernog civilizacijskog sveta.

„I Grad Niš i Republika Srbija geografski, istorijski, duhovno i kulturno pripadaju Evropskoj zajednici i počivaju na najvišim humanističkim vrednostima za koje se ona snažno zalaže. Stoga ulazak u EU predstavlja strateški nacionalni cilj Republike Srbije“, rekao je između ostalog Bulatović.

U svom uvodnom obraćanju ambasador Radko Vlajkov ocenio je pitanja koja će biti razmotrena na konferenciji kao veoma značajna kako za Srbiju, tako i za region i Evropsku uniju uopšte. Prema njegovim rečima, ideja je bila da se pri kraju bugarskog predsedavanja Savetom EU organizuje konferencija u Nišu, a zatim i u Novom Sadu, gde bi se razgovaralo o postignućima bugarskog evropredsedavanja, ali i uvidela veza između napora uloženih od strane EU i predsedavanja Bugarske u toku prethodnih šest meseci i napora koji su učinjeni u toku Berlinskog procesa.

„Evropska integracija Srbije važna je ne samo za ljude u Srbiji, već i za ostale zemlje u regionu, za Bugarsku, kao i celu Evropsku uniju“, istakao je Vlajkov.

Na konferenciji su predstavljene dve značajne teme: „Prioriteti Predsedavanja Bugarske Savetom EU u 2018. i ostvareni rezultati: Pomirenje i dobrosusedski odnosi, povezivanje, digitalna agenda, ukidanje troškova rominga“ i „Strategija Evropske komisije i vizija EU za Zapadni Balkan: Berlinski proces i samit u Londonu u julu 2018 – šta možemo da očekujemo“.

Uvodno obraćanje gradonačelnika Grada Niša Darka Bulatovića:

Uvodno obraćanje ambasadora Republike Bugarske u Republici Srbiji Radka Vlajkova:

D. Jelenkov

Foto i video: Živorad Žiža Kostić

Написал/ла

Дияна Йеленков е родена през 1988 год. в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград, след което образованието си продължава във Философския факултет в Ниш (специалност сърбистика) и в Нови Сад (където завършва магистърска степен по Сръбска филология: сръбски език и лингвистика). След това се качва във влака и се завръща в Димитровград. Тъй като винаги е била от децата, които предпочитат да си четат книжка под дървото, отколкото да играе на криеница, още от малка се интересува от литературата и езика, особено от диалекта на родния си край. Лексиката на димитровградския говор е било заглавието на магистърската й теза – речник с повече от 2000 думи, които се използват в този местен говор. В свободно време се занимава с писане (главно на проза, а от време на време и на поезия), и с превод на литературни текстове от български на сръбски (а когато иска и обратно). Някога творбите си от детското творчество публикувала в сборника „Радовичев венец”, поетическия сборник „Разиграни сънища” и в детското списание „Другарче”. В по-скоро време някои от текстовете й се появяват в списанието „Недогледи”, което публикува Философският факултет в Ниш, както и в литературните списания „Траг” и „Майдан”. 2015-а и първата половина на 2016-а год. са плодородни за израстване на литераторската й суета – донесоха й втора награда от конкурса „Воислав Деспотов” в Нови Сад, трета от конкурса за сатирична приказка в рамките на „Нушичияда” в Иваница, както и място сред трите наградени приказки от конкурса „Черната овца” (blacksheep.rs); с писанията си заема място и в сборника „Черти и резета 6” (сборник с най-добрите творби от конкурса „Андра Гаврилович” в Свилайнац), както и в стихосбирката „Синджеличевите чегарски огньове 26” на литературното сдружение Гласът на корените от Ниш. Нейни кратки приказки се намират сред отбраните и в следващите два конкурса „Черната овца”. Съвместно с колегата си Ратко Ставров и госпожица Доротея Тодоров обявиха поетично-прозаичен сборник „Допир”. Не устоя и на изкушението да се пробва като журналист – от позицията преводач и автор сътрудничи с onlajn списанието EMG магазин, а от време на време публикува текстове и в портала blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар