RHMZ upozorava na jake padavine u Srbiji, kiša do utorka

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje o velikoj količini padavina tokom vikenda, a do kraja dana u celoj Srbiji zadržaće se kišovito vreme sa jakim pljuskovima i grmljavinom, dok će u pojedinim krajevima padati i do 30 litara kiše po kvadratnom metru, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

RHMZ je objavio crveni meteo-alarm budući da se očekuje da će ukupna količina padavina do kraja dana u pojedinim delovima biti između 50 i 60 litara po kvadratnom metru. 

“Juče po podne na području Srbije bilo je lokalnih jakih pljuskova sa količinom i do 40 litara po kvadratnom metru. Oko ponoći je i na području Beograda bilo jakih pljuskova, posebno na južnoj periferiji grada gde je palo između 10 i 30 litara po kvadratnom metru”, rekao je Todorović za Tanjug.

Naveo je da jake padavine mogu u većim gradovima da izazovu zapušavanje kanalizacije i usporen saobraćaj, dok na manjim vodotocima može doći i do izlivanja reka.

“Kišovito vreme očekuje se do utorka, ali će intenzitet i učestalost padavina oslabiti narednih dana. Biće lokalnih pljuskova, u pojedinim mestima sa količinom padavima od 10 do 20 litara po kvadratnom metru”, rekao je Todorović.

Tokom 7. i 8. jula očekuju se porasti vodostaja na Mlavi, Peku i Timoku, Banatskim vodotocima, Kolubari sa pritokama, Drini, Limu i Jadru, kao i na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova, kao i na bujičnim vodotocima u široj okolini Beograda moguća su lokalna izlivanja. 

U sredu se, kaže, prognozira toplije i sunčano vreme, a od četvrtka pretežno sunčano, u popodnevnim satima retka pojava kratkotrajnih pljuskova.

Todorović navodi da se u narednih desetak dana ne očekuju vrućine sa temperaturama iznad 30 stepeni.

Izvor: RTS / Tanjug

Foto: pixabay.com / RHMZ

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар