Ambasador Bugarske Radko Vlajkov posetio Udruženje “Šopsko oro” u Pančevu

Ambasador Republike Bugarske u Beogradu Radko Vlajkov sa saradnicima posetio je juče Udruženje bugarske nacionalne manjine “Šopsko oro” u Pančevu. Susretu su prisustvovali konzul Georgi Hristov i drugi sekretar Ambasade Julijan Kitipov, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i gradski menadžer Maja Vitman.

Goste su pozdravili predsednik udruženja “Šopsko oro” Zoran Rajkov, podpresednik Ljubinko Markov, portparol Danijela Ilijev-Gvozdenović i najstariji član Sreten Rajkov.

Razgovori su protekli u pozitivnoj i prijateljskoj atmosferi, a ovo udruženje koje zvanično postoji od 2013. godine i koje neguje kulturu i tradiciju bugarske nacionalne zajednice u Srbiji, dobilo je podršku bugarske Ambasade i grada Pančevo. 

Ambasador Radko Vlajkov bio je prijatno iznenađen aktivnostima udruženja, koja se baziraju na očuvanju tradicionalnih vrednosti, jezika i kulture bugarske manjine. Gradonačelnik Saša Pavlov je istakao da će grad pružiti punu podršku “Šopskom oru” u vezi prostorija i u pisanju, apliciranju i sprovođenju projekata, kako bi se obezbedila neophodna sredstva za normalan rad ove, za bugarsku zajednicu, važne nevladine organizacije u Pančevu i okolini.

Pod sloganom “Ima ni mnogo ama se ne poznavamo”, “Šopsko oro” tradicionalno svake godine organizuje manifestaciju “Šosko veče” i raznovrsne kulturne događaje, učestvuje u humanitarnim i drugiм akcijama i broji više od 100 članova.

P. Videnov

Foto: Udruženje “Šopsko oro”

Написал/ла

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Без коментар

Оставете коментар