Evropski parlament usvojio novu Direktivu o autorskim pravima

Evropski parlament usvojio je Direktivu o autorskim pravima na digitalnom jedinstvenom tržištu (DSM) koju svetska i evropska novinarska organizacija ocenjuju kao “veliki iskorak u zaštiti autorskih prava”

Članovi Evropskog parlamenta su glasali za izveštaj Komisije za pravne poslove Evropskog parlamenta (JURI) o predlogu Komisije za direktivu o autorskim pravima na digitalnom jedinstvenom tržištu sa 438 glasova za, 226 protiv i 39 uzdržanih. Ovaj dokument podržale su hiljade autora i kreatora širom Evropske unije, uključujući desetine podružnica Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ) koje su aktivno vodile kampanju za odobravanje izveštaja JURI-a i suprostavljale se kampanji neistina i zastrašivanja koju su vodile moćne internet korporacije.

IFJ i EFJ pozdravile su glasanje koje je presudno za novinare da osiguraju zaradu od svog rada i ostanu nezavisni u svom izveštavanju, što je od suštinskog značaja za dobro funkcionisanje demokratskih društava, navodi se u zajedničkom saopštenju dve najveće međunarodne novinarske asocijacije.

IFJ i EFJ posebno pozdravljaju to što će se u skladu sa članom 11 izveštaja Parlamenta, koristi koje proizilaze iz autorskih prava pošteno deliti između novinara i izdavača. Pored toga, takozvani “trougao transparentnosti”, koji je definisan u poglavlju 3 (članovi 14-16), predstavlja veliki korak napred za novinare i autore da steknu jaču kontrolu nad korišćenjem njihovog rada i naknadama koje dobijaju.

Nova klauzula uvodi obaveze izveštavanja o eksploataciji novinarskih dela i ostvarenih prihoda. Novinari moraju biti obavešteni o korišćenju njihovih dela i prihoda ostvarenih tim korišćenjem, bilo da je reč o onlajn sferi, štampi ili elektronskom emitovanju.

Novinarima se takođe mora omogućiti dodatna isplata kod eksploatacije njihovog autorstva mimo originalnih ugovora. Mora im se pružiti prilika za rešavanje bilo kakvih sporova u postupcima medijacije ili pred sudovima. Od suštinskog je značaja to što ih u takvim slučajevima mogu zastupati njihovi sindikati.

“Slavimo glasanje Evropskog parlamenta za DSM direktivu. To je veliki korak napred u odbrani novinarskih i autorskih prava, koje su godinama kršile tehnološki giganti. Nastavićemo sa kampanjom da Evropski savet uskladi propise sa ovom Direktivom”, izjavio je generalni sekretar IFJ Anthoni Bellanger.

Izvor: IFJ-EFJ / NUNS

Foto: pixabay.com

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар