Finale “SaNiTi Youth Jazz Project” – 29. oktobra – Koncert mladih muzičara iz Albanije, BiH i Srbije u Sarajevu

U ponedeljak, 29. oktobra u Kulturnom Centru Istočno Novo Sarajevo  (Stefana Nemanje 6), sa početkom u 20:00 sati, biće održan završni koncert “SaNiTi Youth Jazz Projecta” koji je ovog leta i jeseni okupio tridesetak mladih muzičara iz Sarajeva, Niša i Tirane, odnosno iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije. Ulaz je besplatan.

Nešto ranije istog dana i u istom prostoru, od 12:00 sati će biti održana konferencija za novinare, a od 14:00 tribina – okrugli sto na koju su pozvani predstavnici lokalnih vlasti, kulturnih i obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, čijim će predstavnicima biti predstavljen projekat, ali koji će tokom razgovora imati priliku da daju ideje kako oni, kao organizatori ili pokrovitelji, mogu pomoći održivosti ovakvih projekata i njihovoj realizaciji.

 

“SaNiTi (Sarajevo, Niš, Tirana) Youth Jazz Project” koji realizuju Nišville Fondacija, i organizacije Syri Blu iz Tirane i Motus Adulescenti iz Istočnog Sarajeva, podržan je na prvom konkursu Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i uz pomoć  Ministarstva kulture Srbije.

Glavni cilj ovog projekta jeste multikulturalnost, odnosno, uspostavljanje kontakata između mladih u regionu, ali  i umetnička edukacija, ne samo kada je reč o zajedničkom muziciranju, već i u smislu da im je omogućeno da tokom okupljanja na značajnim festivalima u regionu čuju najveća imena svetske scene iz domena džeza, soula, bluza, world music pravca… A sve to posledično treba da rezultira i podizanjem kvaliteta muzičke scene u regionu.

Do sada su održana dva okupljanja: jula meseca u Tirani tokom  Festivala “Jazz in Albania”, a avgusta u Nišu u vreme Nišville jazz festivala.

Iskustva koja su Nišville, ali i partneri do sada imali, nedvosmisleno govore da  mladi iz različitih sredina okupljeni oko  projekata koji se oslanjaju na druženje kroz umetnost i posebno kroz muziku, uprkos svim barijerama,  po pravilu veoma lako uspostave kontakte sa mladima iz drugih zemalja (čak i kada  razlike u godinama učesnika prelaze brojku 10), jer….. muzika je univerzalni jezik.

Nišville jazz festival kao nosilac projekta, sa partnerima – organizacijama Syri Blue iz Tirane i Motus Adulescenti iz Istočnog Sarajeva ovih dana ulazi u finale realizacije projekta „SaNiTi (Sarajevo – Niš – Tirana) Jazz Project“ – jednog od tridesetak koji su dobili grant na prvom konkursu Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO – Regional Youth Cooperation Office) na koji je stiglo preko 400 aplikacija. Projekat je podržan i od strane Ministarstva kulture Srbije.

„SaNiTi (Sarajevo – Niš – Tirana) Jazz Project“ koji je tokom ovog leta i jeseni okupio tridesetak  mladih  muzičara  iz ova tri grada – podrazumeva individualni rad, probe u okviru sastava formiranih u sva tri grada – uz podršku lokalnih muzičkih koordinatora,  kao i  zajednička okupljanja svih učesnika koji uz muzičke koordinatore uvežbava zajednički program i održati nastupe u sva tri grada.

Dva okupljanja su već realizovana u sklopu Tirana Jazz Festivala i Nisville Jazz Festivala, a novo okupljanje predstoji od 27. do 31. oktobra u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Sastavi u svakom od tri grada uvežbavaju kako sopstveni jazz program, tako i  zajedničke kompozicije među kojima će biti i „Nisville Jubilation“ koju je veliki svetski džez muzičar Duško Gojković posvetio nosiocu ovog projekta. Takođe, zajednički program je sastavljen i od po jedne tradicionalne kompozicije iz svake zemlje, obrađene u džez maniru, jer je to najbolji način da mladi kroz muziku i upoznaju tradiciju svojih suseda.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je međunarodna organizacija koju su osnovale vlade Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, sa ciljem promovisanja duha pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmene mladih.

Sporazum o uspostavljanju RYCO-a potpisali su premijeri WB6 tokom samita Zapadnog Balkana održanog 4. jula 2016. godine u Parizu.

Više informacija na sajtu www.rycowb.org.

Izvor i foto: Nišvil

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар