Predstavnici FAR-a na seminaru OEBS-a: Mediji i društvene mreže – teorija i praksa

U Beogradu je održan dvodnevni seminar “Korišćenje društvenih mreža u proizvodnji i distribuciji medijskih sadržaja“. Seminar je organizovala Misija OEBS-a za Srbiju i Crnu Goru, a učestvovalo je više od 15 predstavnika onlajn medija iz obe zemlje, među kojima i predstavnici Internet Portala FAR.

Saopšten je podatak da u Srbiji sa 6,9 miliona stanovnika i prosečnim dohodkom manjim od 4900 evra po glavi stanovnika, ima čak 2.200 medija, od kojih 450 u digitalnoj sferi.

Medijsko tržište u Srbiji vredno je 413 milona evra, a stanovnici Srbije najčešće se informišu preko televizije, pa je Srbija uz SAD jedina na svetu, gde TV ima rastući trend.

Iako više nego desetostruko manja, ali za 1.500 evra bogatija po glavi stanovnika, Crna Gora stoji dosta bolje u takozvanim onlajn medijima, jer je ranije ušla i više uložila u oblast digitalnih tehnologija, pa su one i prisutnije na njenom medijskom tržištu.

Crna Gora i Srbija za promociju medijskih sadražaja najviše koriste Facebook, na drugom mestu je Youtube, pa tek onda Twiter, koji je skoro apsolutni lider u tom domenu u SAD i Britaniji, dok je Instagram četvrti i u Srbiji, i u Crnoj Gori, i u svetu, uz zaključak da je to društvena mreža mladih.

Svi predavači na seminaru prikazali su svoja iskustva rada sa društvenim mrežama i kroz razgovor i demostriranje primera pokušali da saznaju iskustva predstavnika medija iz Srbije i Crne Gore i da predoče, ili čak preporuče neka saznanja do kojih su došli u svojoj praksi.

Jedan od takvih je bio je i Stiv Herman, monitoring direktor u londonskoj centrali Bi-Bi-Si-ja, a pre toga više od 10 godina glavni urednik jednog od prvih i cenjenijih svetskih informativnih sajtova, Bi-Bi-Si-njuz.

Kroz skoro dvočasovano interaktivno predavanje Stiv Herman, je približio najnovije svetske tendencije u korišćenju društvenih mreža u medijske svrhe i podelio iskustva Bi-Bi-Si-ja.

Zapanjila je inventivnost s kojom Bi-Bi-Si, pristupa tom pitanju, ali i činjenica da i mediji u Srbiji i Crnoj Gori ne zaostaju mnogo u idejama i inovacijama. Jedino što su materijalna ulaganja i resursi Bi-Bi-Si, ono što se barem zasad čini nedostižno za većinu u svetu, pa i medije u Srbiji i Crnoj Gori.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Slobodan Aleksić

Написал/ла

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Без коментар

Оставете коментар