Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine Srbije, usvojio je predlog da taksa za javne servise, Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, bude povećana sa 150 na 220 dinara.

Obrazloženje za poskupljenje je da su poskupeli svi  troškovi života, da su  povećane plate i penzije, dok cena TV pretplate nije menjana već četiti godine, od 2014. godine.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović istako je, da je javni medijski servis “najbolji prijatelj svake nacije” i da taksa koja se plaća za to ne predstavlja nikakav namet, nego “obavezu svakog građanina”.

Takođe je rekao da to treba da “stvori ambijent da oba javna servisa imaju manje finansijskih problema, posebno Radio-televizija Vojvodine”.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: pixabay.com

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Без коментар

Оставете коментар