Medijska koalicija suspendovala dijalog sa Koordinacionim telom Vlade Srbije

Medijska koalicija donela je odluku da suspenduje dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima zbog toga što nijedan od konkretnih i oročenih zahteva novinarskih i medijskih udruženja nije ispunjen, a istovremeno se situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava.

Novinarska i medijska udruženja ušla su u dijalog sa predstavnicima vlasti posle više puta ponovljenog obećanja premijerke Ane Brnabić da Vlada Srbije želi zajedno sa asocijacijama i međunarodnim organizacijama da radi na pronalaženju rešenja za akutne probleme medijske scene.

U dijalog smo ušli oprezno, uz brojne ograde, ali ipak u nadi da će rezultati našeg rada biti vidljivi u relativno kratkom vremenskom periodu, pogotovo zbog aktivnog učešća međunarodnih organizacija i institucija u njemu.

Na žalost, osim verbalnih uveravanja, vlast apsolutno nije iskazala političku volju i rešenost da poboljša situaciju u sferi medija i medijskih sloboda; naprotiv, skoro svakodnevno do nas pristižu veoma loše vesti sa medijske scene.

Pokazalo se da u ovaj dijalog vlast nije ušla iskreno i da joj je očigledni cilj bio proces sam po sebi, koji se može okarakterisati kao pokušaj Vlade Srbije da izmeni svoj imidž u domaćoj i međunarodnoj javnosti, da kupuje vreme i da dodatno iscrpljuje resurse onih novinarskih i medijskih udruženja koja i inače rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju.

Podsetimo da su novinarska i medijska udruženja 16. avgusta 2018. dostavili Koordinacionom telu 13 zahteva za poboljšanje stanja u sferi medija i medijskih sloboda, ali da nikada na njih nismo dobili adekvatne odgovore.

Na molbu Koordinacionog tela, odlučili smo da 22. oktobra dodatno specifikujemo zahteve i izdvojimo najprioritetnije, pri čemu smo odlučili da ih vremenski oročimo do kraja 2018. godine, istovremeno vodeći računa o tome da oni budu ostvarljivi i realistični. Na žalost, niti jedan od naših oročenih zahteva nije realizovan u datom roku.

Osim zahteva oročenih do kraja godine, uputili smo i zahtev čije smo ispunjenje zahtevali ODMAH, a to je da predstavnici vlasti prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, ugrožavaju njihovu bezbednost i proglašavaju ih za neprijatelje društva, „strane agente“ i „izdajnike“, kao i da ističu da su kritički mediji i drugačije mišljenje deo demokratskog procesa. Svedoci smo da taj zahtev nije ispunjen.

Tražili smo takođe da do 31. decembra Koordinaciono telo Vlade Srbije da pisani odgovor na 13 zahteva novinarskih i medijskih udruženja od 16. avgusta.

Takođe smo zahtevali da se, u skladu sa preporukama novinarskih i medijskih udruženja, izradi i usvoji novi pravilnik o sufinansiranju javog interesa u sferi javnog informisanja, kao i da se u skladu sa našim preporukama izradi i usvoji uputstvo za bliže definisanje novčanih davanja koje javni sektor dodeljuje medijima.

Tražili smo i da se u skladu sa preporukama novinarskih i medijskih udruženja izradi i usvoji uputstvo o tome koji podaci moraju da budu javno dostupni u Registru medija.

Među specifikovanim zahtevima nalazi se i dopis koji je Vlada Srbije trebalo da pošalje lokalnim samoupravama i podseti ih na obavezu dostavljanja podataka Registratoru.

Novinarska i medijska udruženja su zahtevala i da se napokon razreši ko je nadležan za sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima na lokalnom nivou, i da nadležni organ uputi dopis – koji će biti urađen u saradnji sa novinarskim i medijskim udruženjima – lokalnim samoupravama u kojem će ih pozvati na poštovanje zakonskih odredaba i napuštanje dosadašnje katastrofalne prakse konkursnog sufinansiranja.

Na kraju, udruženja su tražila da državni organi postupe po rešenjima Poverenika za informacije od javnog značaja i novinarima dostave podatke koje su zahtevali po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 4. januar 2019.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Poslovno udruženje Lokal pres

Asocijacija onlajn medija

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар