AOM: Nedopustivi napadi na NDNV

Asocijacija onlajn medija (AOM) najoštrije osuđuje najnovije napade na Nezavisno društvo novinara Vojvodine, predsednika ove organizacije Nedima Sejdinovića i programskog urednika Dinka Gruhonjića, kao i portala Autnomija i Voice.

Objavljivanjem tekstova u kojima se oni dovode u vezu sa „sumnjivim donacijama“ inače dobro poznatih donatora, a kojima nisu umeli ni da pročitaju tačne nazive, autori portala Istraga.rs bez ikakvih dokaza insinuiraju da su NDNV, Sejdinović i Gruhonjić finansirani kako bi „širili separatističke ideje u Vojvodini“. Takođe bez ikakvih dokaza, portal tvrdi da NDNV „okuplja separatistički nastrojene novinare“.

Ovakvim neistinama i neodgovornim pisanjem, portal ne samo da nanovo širi paniku od navodnog vojvođanskog separatizma, već ozbiljno ugrožava bezbednost Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića insinuirajući da je njihov angažman u „separatističkoj organizaciji“ u funkciji stranih interesa neprijateljski nastrojenih prema Srbiji.

Skrećemo pažnju da poseban problem u inače zagađenom medijskom prostoru Srbije, predstavljaju portali bez impresuma registrovani na serverima u inostranstvu, koji bez ikakvih posledica i zakonskih ograničenja sprovode javni linč politički nepodobnih osoba, šire lažne vesti i pozivaju na nasilje.
Pozivamo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da ovaj slučaj uzme u razmatranje, kao i da sa ostalim nadležnim organima pronađu rešenje koje bi okončalo nekažnjivost ovakvih portala.

Na kraju, mala lekcija za nepotpisane autore i urednike portala Istraga: „National Endowment for demograf“ iz teksta zapravo se zove National Endowment for Democracy, a „Organization for securlly and cooperation“ iz Austrije predstavlja OEBS.

Izvor: AOM

Foto: pixabay.com

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар