Pojačana kontrola korišćenja sigurnosnog pojasa

U periodu od 11. do 17. marta pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave saobraćajne policije sprovešće pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima, saopštava MUP Srbije. Reč je o međunarodnoj akciji u svih 29 država koje su članice organizacije TISPOL, odnosno Mreže saobraćajnih policija.

Akcija će biti usmerena na sankcionisanje vozača koji ne koriste sigurnosne pojaseve, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i onim vozačima koji decu prevoze na nepropisan način.

Prema rezultatima najnovijih istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja, procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Republici Srbiji je oko 83 odsto, a na zadnjim sedištima svega 12 procenata. Takođe, oko 52 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način.

Statistički podaci govore da je od početka ove godine, u svojstvu vozača ili putnika u motornim vozilima poginulo 15 osoba koje nisu koristile sigurnosni pojas, od kojih je šestoro zadobilo smrtne povrede usled ispadanja iz vozila.

D. A. Videnov

Foto: DIP Production

Сподели публикация
Без коментар

Оставете коментар