Dr Nikola Jordanov održao predavanje na temu “Šta treba da znaju oboleli od šećerne bolesti”

Specijalista opšte medicine dr Nikola Jordanov održao je u dimitrovgradskom Udruženju penzionera predavanje na temu “Šta treba da znaju oboleli od šećerne bolesti”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 677-1024x683.jpg

Predsednik Udruženja Asen Radoicev je otvorio skup i obratio se prisutnim građanima. Cilj predavanja je bio da oboleli od šećerne bolesti shvate da ukoliko što više znaju o svojoj bolesti to će njihov životni vek biti duži, odnosno ako je glikoregulacija zadovoljavajuća živeće onoliko koliko i zdrava populacija, a ako je neadekvatna živeće, nažalost, prema nekim statističkim podacima kraće 8 do 10 godina.

“Veoma je bitno da zdrava populacija meri nivo šećera u krvi, jer sama šećerna bolest je tiha, nekad se registruje tek kad nastanu komplikacije i tad se odma prelazi na lečenje insulinom. Za dobru glikoregulaciju neophodna je redovna upotreba lekova, fizička aktivnost koja treba da bude umerena, dozirana prema uzrastu i zdravstvenom stanju. Najbitnija je samokontrola, tj. aktivan stav pacijenta prema bolesti” – izjavio je za portal FAR dr Nikola Jordanov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 678-1024x683.jpg

“Ishrana treba da bude adekvatna. Treba se pridržavati piramide ishrane, da se izbegavaju slatkiši, alkohol i cigarete, a da se koristi pšenica, pirinač… Uzročni faktori koji dovode do bolesti najčešće su infekcije, stresne situacije, zatim fizička neaktivnost i gojaznost, koja je direktno povezana sa dijabetesom tipa 2. Inače, postoje nekoliko tipova šećerne bolesti. Najznačajniji su tip 1, koji se javlja do 35. godine, i tip 2, koji nastupa nakon toga. U našem gradu ima ukupno 500 registrovanih dijabetičara” – dodao je Jordanov.

Ciljni organi kod ove bolesti su mozak, oči, srce, bubrezi i periferna cirkulacija. Treba se redovno kretati, meriti nivo šećera u krvi, koristiti terapije i pravilno se hraniti, kako bi se bolest regulisala, zaključio je on.

Organizatori ovog predavanja su Udruženje “Hendikep”, Udruženje penzionera, Crveni krst, Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti “Caribrod” i Savez invalida rada iz Dimitrovgrada.

Teodora Petrov

Foto: DIP Production

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар