Dimitrov: Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju redefiniše ulogu lokalnih samouprava

U Beogradu je juče održana sednica Mreže za zdravlje Stalne konferencije gradova i opština na temu novih zakonskih rešenja u oblasti zdravstva. Skupom je predsedavao predsednik Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO-a Vladica Dimitrov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 422-1024x683.jpg

U izjavi za portal FAR Dimitrov je rekao da je na sastanku diskutovano o zakonskim promenama definisanim novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o zdravstvenom osiguranju, sa akcentom na redefinisanu ulogu lokalne samouprave.

„11. aprila je stupio na snagu novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju koji ima dosta novina. Lokalne samouprave imaju rok da do 26. maja urade finansijski izveštaj za Domove zdravlja, pošto je novim Zakonom regulisano da ove zdravstvene ustanove pređu u republičku nadležnost. Plan mreže zdravstvenih ustanova, koji se odnosi na to da li će Domovi zdravlja biti samostalni ili u sklopu zdravstvenih centara, donosi Vlada i ona je u obavezi da to uradi u roku od 9 meseci od dana stupanja na snagu novog zakona,. Nakon toga, početkom 2020. godine biće formalno obavljen prenos nadležnosti sa lokala na Ministarstvo zdravlja. Predstavnike lokalnih samouprava koji su prisustvovali sastanku najviše je zanimalo na koji način će biti sprovedena promena nadležnosti, odnosno kako da zaštite imovinu koju su oni kupili za potrebe svojih građana“ – istakao je predsednik Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO-a.

Prema rečima Dimitrova, lokalne samouprave će i dalje moći da finansiraju opremu i stručne kadrove u svoje Domove zdravlja, bez obzira na izmene koje su predviđene novim zakonom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 423-1024x683.jpg

U radnom delu sastanka prisustvovao je i Nikola Jordanov, predsednik Saveta za zdravlje pri opštini Dimitrovgrad i član Mreže za zdravlje. Takođe, učešće su uzeli i predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srbije – Slađana Đukić, pomoćnik ministra za zdravstveno osiguranje, Goran Stamenković, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove i Radica Bulajić, pomoćnik ministra za zdravstvenu zaštitu.

Sednica Mreže za zdravlje SKGO-a je organizovana u okviru treće faze projekta „Institucionalna podrška SKGO“ koju podržava Vlada Švajcarske.

A. Todorov

Foto: Fejsbuk stranica SKGO

За Aleksandar Todorov 1740 Articles
Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*