U Pirotu održan prvi Festival sira i kačkavalja

   „Sirenjefest 2016“ naziv je prvog Festivala sira i kačkavalja koji je na centralnom gradskom trgu u Pirotu okupio petnaestak proizvođača iz ovog regiona, kao i sa područja Niša, Kragujevca, Knjaževca, Sjenice i drugih gradova. Na štandovima su bili izloženi raznovrsni mlečni proizvodi – beli sir, kačkavalj, kiselo mleko, vurda i drugi proizvodi od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka. Na festivalu je učestvovalo i nekolioko vinarija.

184

   Pored degustacije, posetioci ove manifestacije, koju su organizovali Turistička organizacija Pirot i grad Pirot uz podršku mlekarske škole „Dr Obren Pejić“, mogli su da kupe sir i kačkavalj po ceni od 350 do 1200 dinara.

185

   Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da će festival narednih godina poprimiti međunarodni karakter i naglasio da se ljudi sve više okreću stočarskoj proizvodnji, imajući u vidu da je među korisnicima gradskih subvencija za poljoprivredu najviše stočara.

186

          Direktor TO Pirot Bratislav Zlatkov ističe da će i po ovoj manifestaciji, uz „Sajam peglane kobasice“ i „Jagnjinijadu“, Pirot postati preoznatljiv.

          „Sirenjefest 2016“ posetilo je i puno turista iz susedne Bugarske.

187

P. Videnov

Сподели публикация
Написал/ла

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Без коментар

Оставете коментар