Ledeni Božić na području Pirotskog okruga – u Dimitrovgradu visina snega 33 cm, u 19:00 sati -15 stepeni

   Sneg, jak vetar i niske temperature zahvatili su Srbiju, a najviše jug i istok zemlje, kao i područje Pirotskog okruga.

   Prema zvaničnim podacima iz meteorološke stanice u Željuši, visina snežnog pokrivača iznosi 33 cm, dok je u 19:00 sati izmerena temperatura od -15 stepeni. Ovo je ujedno i najniža temperatura zabeležena u Dimitrovgradu ove zime. Tokom noći, prema prognozi, živa u termometru spustiće se i do -18 stepeni, a na planinama do -25.

   Podaci sa običnih klimatoloških stanica govore da je snežni pokrivač u Babušnici dostigao 34 cm, dok je visina snega u Beloj Palanci 14 cm, a u Pirotu 12 cm.

    Dimitrovgrad (mesto zvano: Grbine košare)

   Ledeni talas zahvatio je i područje susedne Bugarske, a ledeno je od Baltika do Bosfora. Snežne padavine i niske temperature pogodile su evropski kontinent – u Poljskoj, Belgiji i Italiji ima žrtava, pojedina grčka ostrva su prekrivena snegom, u Turskoj je otkazano na stotine letova, a građani Moskve su dočekali najhladniji Božić u poslednjih 120 godina.

   Putevi Srbije: Ne krećite na put bez zimske opreme!

   Javno preduzeće “Putevi Srbije” pozvalo je večeras vozače da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo. “Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te apelujemo na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetujemo maksimalan oprez u vožnji”, navodi se u saopštenju “Puteva Srbije”.

P. Videnov

Foto: Slaviša Milanov

Написал/ла

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Без коментар

Оставете коментар