Okrugli sto „Problem trgovine ljudima“: U Srbiji tokom 2016. prijavljeno oko 150 slučajeva trgovine

„Problem trgovine ljudima“ naziv je okruglog stola, koji je danas u Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu organizovala Antitrafiking mreža. Ovu mrežu čine osam nevladinih organizacija iz isto toliko gradova Srbije, među kojima je i Nezavisni ženski centar iz Dimitrovgrada.

Na skupu je ponovo ukazano na problem trgovine ljudima, imajući u vidu činjenicu da se Dimitrovgrad nalazi na samoj srpsko-bugarskoj granici i međunarodnom putu, gde je ova pojava evidentna godinama unazad.

Na moguća rešenja ovog problema kroz statističke podatke i dosadašnja iskustva u borbi protiv trgovine ljudima ukazali su Katarina Ivanović iz beogradske organizacije „Astra“, Tatjana Nikolić, koordinatorka Antitrafiking mreže iz Centra za devojke u Nišu i Danijela Kostov Pejčev iz Nezavisnog ženskog centra.

Skup je održan u cilju osvetljavanja ovog problema, vraćanja fenomena trgovine ljudima u fokus medijskog izveštavanja, odgovaranja na sveprisutnu izbegličku krizu i sumiranja sadašnje situacije.

Prema dosadašnjem iskustvu žrtve trgovine ljudima mogu biti muškarci i žene,  dečaci i devojčice, nezavisno od svog porekla, godina, nacionalne pripadnosti, obrazovanja ili socijalnog statusa. Postoji nekoliko oblika trgovine ljudima – seksualna eksploatacija i prinudna prostitucija, prinudni rad, prinudno prosjačenje, prinuda na vršenje krivičnih dela, trgovina organima, prinudni rad u kući i prinudni brakovi.

Na tribini je, između ostalog, bilo je reči o internetu i društvenim mrežama, koje mogu biti opasan mamac za potencijalne žrtve ovog globalnog fenomena koji pogađa mnoge države u svetu, a posebno zemlje u političkoj i ekonomskoj tranziciji. Takođe se govorilo o prevenciji i edukaciji mladih sa akcentom da je tokom 2016. godine u Srbiji prijavljeno oko 150 slučajeva trgovine ljudima.

Pored aktivistkinja Nezavisnog ženskog centra iz Dimitrovgrada, u radu okruglog stola aktivno su učestvovali predstavnici lokalne samouprave, policije, carine i Centra za socijlani rad.

 D. A. Videnov

Foto: Slaviša Milanov

Без коментар

Оставете коментар