Izbori 2017: Počela predizborna tišina

Kampanja za predsedničke izbore je završena i počela je predizborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta, 2. aprila u 20:00 sati.

Tokom predizborne tišine zabranjena je bilo kakva izborna propaganda, održavanje javnih skupova i iznošenje rezultata na izborima.

Ukupan broj birača na izborima za predsednika Srbije je 6.724.172. Republička izborna komisija utvrdila je da će za izbore biti štampana 6.757.793 glasačka listića. Taj broj obuhvata ukupan broj birača na dan 17. marta i 33.621 kao rezervu glasačkih listića, što je 0,5 odsto od ukupnog broja birača u Srbiji.

U trci za šefa države je 11 kandidata, a biračka mesta u Srbiji biće otvorena u nedelju, 2. aprila, od sedam do 20:00 sati.

Glasaće se na 8.523 biračka mesta, od toga 8.224 u opštinama, odnosno gradovima, i 29 biračkih mesta unutar Zavoda za izvršenje zatvorskih sankcija.

Na izborima za predsednika Srbije glasaće se na 90 biračkih mesta na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija. U inostranstvu će biti otvorena 53 biračka mesta u 32 zemlje.

Srpski državljani u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasaće na izborima za predsednika Srbije dan ranije, i to 1. aprila, a glasanje će biti obavljeno od sedam do 20:00 časova po lokalnom vremenu.

Na izborima za predsednika Srbije glasaće se u Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, UAE, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Švajcarskoj i Švedskoj, i to 2. aprila od sedam do 20:00 sati po lokalnom vremenu. Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštiti, niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji.

Izvor: Tanjug, RTS

Foto: Petar Videnov

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар