Reporter „Fara“: Još jedan burni 6. april u Beogradu na „Slanoj plazmi“ – Šestoaprilska protestna šenja

Ispred Doma Narodne skupštine  u Beogradu i sinoć se okupilo više hiljada ljudi, pretežno mlađih građana, nezadovoljnih pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima. „Protest protiv diktature 2017“ je sem u prestonici održan i u Nišu, Novom Sadu, Leskovcu, Kruševcu…

Protestna povorka je, predvođena dobošarima, sinoć krenula nešto izmenjenom trasom. Umesto ka Trgu Republike, skup se kretao Bulevarom kralja Aleksandra ka Vukovom spomeniku. Tu se, naime, desio manji incident kada je nepoznata osoba pokušala da isprovocira mlade na čelu kolone. Kako se već danima preko oficijalne stranice protesta na Fejsbuku poziva na miran i nenasilan protest, većih reakcija nije bilo. Začulo se samo skandiranje „Mi smo studenti, ovo su naši protesti“, te se predpostavlja da je provokacija bila na račun toga ko stoji iza cele organizacije i klevete o stranim plaćenicima.

Povorka je ulicom kraljice Marije došetala do zgrade Radio-televizije Srbije gde se uz poklike „Hoćemo uživo“ još jednom reagovalo na neizveštavanje javnog servisa o skupu. Ovde su mladi minutom ćutanja odali počast stradalima u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine. Pištaljke i antirežimski pokliči na minut su utihnuli, a par hiljada učesnika se spustilo na kolena širom Takovske ulice i podsetilo na velika stradanja koja su se desila na dašadnji dan pre 76 godina. Vest o minutu ćutanja se odštampanim pamfletima raširila se na samom početku skupa.

Protest se nastavio istom rutom kao i prethodnih dana ka zgradi Vlade Srbije, gde se uz već poznate poklike protiv aktuelne vlade začulo i „Gde su naši glasovi“. Učesnici su i ovde, na uglu ulica Nemanjine i Kneza Miloša, seli na asfalt i utihnuli na minut.

Zastalo se i ispred Jugoslovenskog dramskog pozorista, uz poklike „Vratite nam kulturu“. Okupljene je u sredu, 5. aprila, ispred pozorišta, pozdravo naš poznati glumac Sergej Trifunović, koji na kratko prekinuo predstavu i izašao da podrži studente. Protest je iskazan i ispred Beograđanke, sedišta studija B.

Sem već poznatih transparenata sa kojiima su učesniči i sinoć prošetali ulicama Beograda, pažnju je privukao natpis „Ne slanoj plazmi“, kao aluzija na srpske firme koje masovno odlaze u ruke stranih vlasnika. Gubljenje identiteta i dostojanstva građana koji masovno postaju jeftina radna snaga zapada jedna je, kako kažu, od glavnih ogorčenosti okupljenih prema aktuelnoj vladi.

Kao i prethodnih dana, skup je protekao bez stranačkih obeležja i incidenata. Saobraćaj je povremeno bio obustavljen na mestima kuda se kolona kreće.  Uniformisana policija ne obezbeđuje ovaj skup, ali su u šetnji prisutni policajci u civilu. Protest je završen  ispred Doma Narodne Skupštine, uz reči jednog mladića preko megafona „Vidimo se sutra“.

Reprezentativni Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat Srbije najavili su da će zbog lošeg položaja i standarda zaposlenih 8. aprila protestovati ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj. I dalje ne postoji zvanična informacija hoće li učesnici skupa „Protest protiv diktature 2017“ podržati ovaj skup.

 Jelena Simov

Foto: Nebojša Nenadić, naslovna-Jelena Simov

VIDEO: Nebojša Nenadić

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар