Dimitrovgrad među 12 nagrađenih opština u nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi” za doprinos borbi protiv sive ekonomije

Liderima 12 opština čiji su građani bili najaktivniji u slanju fiskalnih računa i slipova u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ juče su u Vladi Srbije uručena priznanja za doprinos borbi protiv sive ekonomije i zaslužene nagrade – 12 wi-fi zona sa besplatnim internetom tokom 15 meseci, koje će u tim opštinama postaviti Telekom Srbija.

Internet zone dobiće Bela Palanka, Dimitrovgrad, Plandište, Bela Crkva, Golubac, Sečanj, Žitište, Rakovica, Svrlјig, Bački Petrovac, Prokuplјe i Titel. Nakon odabira lokacija, Telekom Srbija će postaviti wi-fi zone za najviše 90 dana. Internet preko „wi-fi drveta“ moći će da se koristi u krugu od 150 metara i omogućava povezivanje do 300 korisnika, a opremlјeno je i priklјučcima za punjenje mobilnih telefona i LED osvetlјenjem tako da će predstavlјati ukras trgova ili parkova.

“Telekom je zajedno sa NALED-om podržao nagradnu igru kroz obezbeđivanje dela nagrada i za građane i za lokalne samouprave jer smatramo da suzbijanje sive ekonomije unapređuje sigurnost građana i predstavlјa preduslov bolјeg životnog standard” – rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk i dodao da je „wi-fi drvo“ proizvod domaće pameti, inženjera i konstruktora iz Telekoma i domaćih partnerskih firmi.

Priznanja najaktivnijim opštinama uručio je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Želјko Ožegović koji je istakao i da će pet prvoplasiranih dobiti po 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti koje je izdvojila Vlada Srbije za opremanje ili rekonstrukciju objekta od opšteg interesa poput škole, bolnice, vrtića ili druge javne ustanove. Koji projekat će biti realizovan odlučiće građani glasanjem putem opštinskog sajta ili u opštinskoj upravi.

“U nagradnoj igri poslato je više od 8,5 miliona koverata sa fiskalnim računima i slipovima čiju vrednost procenjujemo na 70 milijardi dinara, od čega je direktan prihod budžeta veći od devet miliona evra. Jednako važan uspeh jeste jačanje svesti građana i privrede i lične odgovornosti u izdavanju odnosno uzimanju računa pri svakoj kupovini. Prema podacima Poreske uprave za januar i februar, beležimo rast evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa posebno kod malih obveznika, za 29% odnosno 34%” – rekao je Ožegović.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević istakao je da takmičenje gradova i opština čini nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“ jedinstvenom u svetu i zahvalio Vladi Srbije na prihvatanju inicijative NALED-a da se izdvoji poseban nagradni fond za najaktivnije samouprave.

“Učešćem u nagradnoj igri građani se nisu borili samo za sebe već i za grad u kojem žive. Oni će sada videti direktne posledice svog odgovornog ponašanja i razumeti povratnu vezu koju plaćanje poreza ima sa kvalitetom života u njihovoj zajednici, što gradi dodatno poverenje u državu i način na koji se troše budžetska sredstva” – ocenio je Kovačević.

Izvor i foto: mdul.gov.rs

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар