Koalicija: U Srbiji suspendovana sloboda mišljenja i izražavanja

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da država Srbija snosi apsolutnu odgovornost za otkazivanje projekcija filmova o Kosovu u Nišu i Kraljevu jer svojim delovanjem podstiče ekstremne desničare da ugrožavaju bezbednost novinara i drugih građana koji su bili zainteresovani da pogledaju ove filmove i prisustvuju javnoj debati posle projekcije.

Država koristi ekstremiste da bi suspendovala slobodu mišljenja i izražavanje, a blagonaklon odnos policije prema nasilnicima više je nego očigledan.

Vlast u Srbiji neprestano produkuje atmosferu straha i nasilja, a odsustvo sankcionisanja napadača na novinare i drugih nasilnika zapravo je jasan signal da državni organi podstiču i promovišu zastrašivanje svojih političkih protivnika.

Podsećamo da su se u oktobru prošle godine u Nišu sastali premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Srbije i sadašnji predsednik Aleksandar Vučić. Tada ne samo da nije bilo nijedinog incidenta, već nije bilo ni jednog čoveka u odeći sa desničarskim obeležjima, što ukazuje na to da država ima mehanizme da spreči ovakve incidente, samo je potrebna volja da ih primeni.

Incident u Nišu i sramotno otkazivanje projekcije u Kraljevu, kojima su prethodili i incidenti u Beogradu i Novom Sadu, predstavljaju scenario koji smo gledali devedesetih, a koji ćemo očigledno i drugim povodima i na drugim mestim, gledati u budućnosti, a čiji je cilj uspostavljanje totalitarnog ustrojstva države u kojem neće biti mesta ni za koga ko drugačije misli.

Beograd-Novi Sad-Kragujevac-Niš, 23. jun 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres
Asocijacija onlajn medija (AOM)

Izvor: NDNV

Foto: pixabay.com

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар