Zavičajno udruženje „Caribrod“ organizovalo u Nišu panel diskusiju na temu „Ravnopravnost polova – nasilje u porodici i između polova“ tri dana pre Ministarstva za rad

Zavičajno udruženje „Caribrod“ iz Niša organizovalo je sinoć panel diskusiju na temu „Ravnopravnost polova – nasilje u porodici i između polova“.

U radu skupa učestvovali su Hristo Hristov, konzul R. Bugarske u Nišu, Alen Aleksov predsednik i Perica Stojčev, zamenik predsednika Zavičajnog udruženja „Caribrod“, kao i Zdravka Gigov, psiholog u Domu „Duško Radović“ u Nišu, Ljiljana Cvetanović, porodični psihoterapeut u Savetovalištu za porodicu, diplomirani pravnik Tanja Grbušić, Svetozar Aleksov, član Gradskog veća grada Niša, Dušica Davidović, odbornica u Skupštini grada Niša, dr Ljubiša Milosavljević, neuropsihijatar u Kliničkom centru u Nišu, Slavica Andonov, predsednik udruženja „Balkan“, Emil Vacev, koordinator Saveta za manjinska pitanja i zainteresovani građani.

Ovo je početak rada na ovoj temi što reče jedan od učesnika skupa, izrazivši se pohvalno na rad Zavičajnog udruženja „Caribrod“, koje je organizovalo Panel diskusiju.

Konstatovano je da su preduhitrene mnoge druge ustanove koje o tome treba da raspravljaju, kao i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ova tema, kako je rečeno, zaslužuje veće interesovanje, veći tretman i obećano je da će se održati još jedna tribina na ovu temu u Dimitrovgradu, u Bosilegradu, sa učenicima srednjih škola, njihovim roditeljima i predstavnicima Centra za socijalni rad.

Konstatovano je da je tema interesantna i aktuelna u datom momentu, ali i da treba da se održi pred većim auditorijumom, gde će biti prisutne i žene koje trpe nasilje, njihova deca, kao i oni koji primenjuju nasilje.

Panel diskusija je realizovana u okviru projekta „Kulturni centar Caribrod, širenje mreže kulturnih, informacionih i literarnih aktivnosti u Srbiji“, koji finansira Ministarstvo inostranih poslova Republike Bugarske.

Ž. Kostić

Foto: Živorad Kostić

Написал/ла

Живорад Жижа Костич е роден през 1955-та година в Парачин, но още от едногодишна възраст живее в Ниш, където завършва основно и средно икономическо училище, а по-късно и частен факултет (катедра Журналистика) в Института за следване „Екоман” Грачаница – Прищина. Работи в Нишка банка в Ниш и в отдела й в Белград, както и в Народния театър Ниш на длъжност „бизнес секретар“, след което се насочва към медиите и журналистиката. В местните телевизии в Ниш работи като ТВ оператор (Телевизия Стар 5) и завършва школата на BBC в организацията на ANEM. През 80-те години става член на Асоциация на журналистите в Сърбия и започва професионално да се занимава с медии в току-що сформираната Градска телевизия, по-известна като Нишка телевизия. Времето на бомбардировките над тогавашната Съюзна Република Югославия през 1999-та година оставя голяма следа върху кариерата му и е назначен за военен оператор на командата на трета армия. В разгара на НАТО бомбардировките заснема въздушните нападения над гр. Ниш, а много негови автентични записи от този период обиколиха света. През 2009-та година по покана на тогавашния ректор на Нишкия университет с неколцина колеги и университетски професори участва в създаването на първата интернет телевизия на един университет в Сърбия. Поради икономически причини този медиен проект не стартира, но се създава интернет телевизионен портал „Нуит”. Работи в Университета в Ниш като оператор и монтажист и отговаря за връзките с обществеността. Баща му е царибродчанин. С удоволствие приема поканата за сътрудничество с портал „Фар”, за който смята, че е мултимедиен двуезичен информатор със своевременно и обективно отразяване на събитията.

Без коментар

Оставете коментар