U okviru „Nišville jazz festivala“ – program za ljubitelje stripa i starih automobila

Pored bogatog muzičkog programa, ovogodišnji „Nišville jazz festival“ od večeras nudi i brojne zanimljive sadržaje za ljubitelje „devete umetnosti“ i starih automobila – oldtajmera.

Večeras u 18:00 h biće otvoren festival stripa, ilustracije i pop kulture „Striporama 2017“, koji će posetioci moći da obiđu u niškoj Tvrđavi do 13. avgusta. Organizatori festivala su striparnica „Južni Darkvud“ i „Nišville jazz festival“, a pored berze stripa, manifestacija će obuhvatiti i brojne druge aktivnosti kao što su izložbe, tribine i predavanja, radionice i mala škola stripa, promocije strip izdanja… U okviru „Striporame 2017“ najavljeno je i gostovanje poznatih imena iz sveta stripa, među kojima su zvezda italijanskog stripa Emiliano Mamukari, crtači Bojan Vukić i Igor Kordelj, Todor Hristov i Diana Naneva iz susedne Bugarske, Velibor Stanojević, Jelena Đorđević i Jana Adamović kao mlade umetničke snage iz Srbije, Enis Ćišić iz Sarajeva, kao i Boban Savić Geto, ilustrator „Politikinog zabavnika“.

Deo ovogodišnje „Striporame“ biće i obeležavanje 30. godišnjice od pojavljivanja prvog broja stripa „Dilan Dog“ u Srbiji, a tim povodom učešće u festivalu će uzeti i Roberto Rekjoni, glavni urednik izdanja „Dilana Doga“, te Marko Šelić Marčelo i Dušan Mladenović iz izdavačke kuće „Veseli četvrtak“ kao urednici srpskog izdanja ovog čuvenog stripa.

Detaljan program „Striporame 2017“ možete pogledati ovde.

Večeras u isto vreme na prostoru Tvrđave otvara se i „Nišville Oldtimers Fest“, koji u saradnji sa „Nišville jazz festivalom“ organizuju Udruženje istoričara automobilizma i zajednica „OLDTIMERS Group“. Za četiri dana festivala, koji se zatvara 13. avgusta, posetioci će svakog dana od 18:00 h nadalje moći da razgledaju stare modele automobila, ali i da se, između ostalog, upoznaju sa dosadašnjim radom Udruženja istoričara automobilizma, zajednicom „OLDTIMERS“, „Zastava fan klubom“ i oldtajmer sekcijom iz Niša, prisustvuju predstavljanju knjige „Prvi automobil u Beogradu“, te da saznaju nešto više o tramvaju u Nišu, počecima i razvoju proizvodnje fiće, prvom srpskom terenskom automobilu IMR Tara 4×4 i drugim temama koje ljubiteljima automobilizma svakako mogu biti interesantne.

Kompletan program „Nišville Oldtimers Festa“ pogledajte klikom na link.

D. Jelenkov (Izvor: Nišville jazz festival)

Foto: pixabay.com, Nišville jazz festival

Написал/ла

Дияна Йеленков е родена през 1988 год. в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград, след което образованието си продължава във Философския факултет в Ниш (специалност сърбистика) и в Нови Сад (където завършва магистърска степен по Сръбска филология: сръбски език и лингвистика). След това се качва във влака и се завръща в Димитровград. Тъй като винаги е била от децата, които предпочитат да си четат книжка под дървото, отколкото да играе на криеница, още от малка се интересува от литературата и езика, особено от диалекта на родния си край. Лексиката на димитровградския говор е било заглавието на магистърската й теза – речник с повече от 2000 думи, които се използват в този местен говор. В свободно време се занимава с писане (главно на проза, а от време на време и на поезия), и с превод на литературни текстове от български на сръбски (а когато иска и обратно). Някога творбите си от детското творчество публикувала в сборника „Радовичев венец”, поетическия сборник „Разиграни сънища” и в детското списание „Другарче”. В по-скоро време някои от текстовете й се появяват в списанието „Недогледи”, което публикува Философският факултет в Ниш, както и в литературните списания „Траг” и „Майдан”. 2015-а и първата половина на 2016-а год. са плодородни за израстване на литераторската й суета – донесоха й втора награда от конкурса „Воислав Деспотов” в Нови Сад, трета от конкурса за сатирична приказка в рамките на „Нушичияда” в Иваница, както и място сред трите наградени приказки от конкурса „Черната овца” (blacksheep.rs); с писанията си заема място и в сборника „Черти и резета 6” (сборник с най-добрите творби от конкурса „Андра Гаврилович” в Свилайнац), както и в стихосбирката „Синджеличевите чегарски огньове 26” на литературното сдружение Гласът на корените от Ниш. Нейни кратки приказки се намират сред отбраните и в следващите два конкурса „Черната овца”. Съвместно с колегата си Ратко Ставров и госпожица Доротея Тодоров обявиха поетично-прозаичен сборник „Допир”. Не устоя и на изкушението да се пробва като журналист – от позицията преводач и автор сътрудничи с onlajn списанието EMG магазин, а от време на време публикува текстове и в портала blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар