Organizovan sastanak sa decom migranatima i upoznavanje sa Gimnazijom u Dimitrovgradu

U sklopu priprema za početak školske godine, u kojoj bi po prvi put u dimitrovgradske obrazovne institucije trebalo da krenu i deca migranti, smeštena u Tranzitno-prihvatnom centru u Dimitrovgradu, u Gimnaziji „Sveti Kirilo i Metodije“ organizovan je sastanak sa decom migrantima.

 

U dimitrovgradskom prihvatnom centru, trenutno boravi 16 mladih osnovnoškolskog uzrasta i 9 srednjoškolskog uzrasta od ukupno 31 deteta koje je u centru. U narednom periodu očekuje se dolazak još dvoje dece srednjoškolskog uzrasta, tako da će broj potencijalnih učenika u dimitrovgradskoj Gimnaziji biti 11.

Snežana Simeonov, direktorka Gimnazije, predstavila je školu i njene mogućnosti budućim učenicima, a kolektiv škole i učenici su pripremili i kratki program dobrodošlice. Na kraju sastanka deci migrantima dodeljeni su i pokloni – školski materijal i brošura o Gimnaziji.

Prošle godine oko 90 mališana iz prihvatnih centara završilo je školsku godinu u Srbiji, a za ovu godinu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je Stručno uputstvo za uključivanje učenika izbeglica i tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja.

Snežana Simeonov je istakla da se Gimnazija intenzivno priprema za prijem učenika i da se Stručno uputstvo Ministarstva o načinu upisa učenika i njihovom školovanju primenjuje, kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Damir Gakov, predstavnik Komesarijata za izbeglice, istakao je da su sva deca migranti načelno izrazila želju da nastave školovanje u Dimitrovgradu, a da li će se to desiti i u praksi, ostaje da se vidi.

Prema podacima kojima raspolaže Komesarijat za izbeglice Republike Srbije oko 700 dece izbeglica ove godine treba da bude uključeno u osnovnoškolsko obrazovanje. Deca se nalaze u prihvatnim centrima u 20 mesta u Srbiji, a prema podacima 174 njih je u prihvatnim centrima u Pirotskom okrugu u Dimitrovgradu, Pirotu i Beloj Palanci.

T. Aleksov

Foto: DIP Production

Tekst je deo projekta „Migrantska kriza pred očima“ koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, internet medije i novinske agencije u 2017. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Тони Алексов е роден през 1974 година в Димитровград. Със журналистика започва да се занимава в Радио-телевизия Цариброд като ученик в гимназията, а след това двукратно е професионално ангажиран (1995-1997 и 2000-2004 г.) Накратко изпълнява длъжността на заместник-редактор. Освен като журналист, работи и като оператор и монтажьор. Покрай ангажимента в РТ Цариброд, Алексов е сътрудник на БК телевизия през 2003 г., а сътрудничи и с Радио Пирот, Плус Радио и Радио Belle amie. Обучава се в няколко семинари организирани от ANEM (разследваща журналистика, цифров монтаж, журналистика в радиото и архивиране и обработка на данни). Участник е в многобройни телевизионни игри в националните телевизии („Узми или остави“, „Милионер“, „Да ли сте паметнији од ђака петака“, „Високи напон“, „Потера“). Алексов е бивш баскетболист и в момента е треньор на детските отбори в Баскетболния клуб Димитровград. Работи в Културен център Димитровград като документарист. Автор е на няколко проекта, които там се реализират.

Без коментар

Оставете коментар