NUNS: Direktor BIA da objasni diskriminaciju novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog neobjašnjive diskriminacije novinara na današnjem svečanom obeležavanju dana Bezbednosno-informativne agencije (BIA), objavljuje NUNS. Upravo mesto i povod tog događaja nikako nisu smeli da budu razlog da se pojedinim novinarima zabrani prisustvo i izveštavanje.

NUNS zato pozdravlja odluku Aleksandra Vučića da ne prisustvuje svečanosti “zbog toga što nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuje svečanosti”, kako je  saopšteno iz kabineta predsednika Republike.

Raduje nas i ocena predsednika Vučića da “predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno” i da “transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti”.

Zbog svega toga očekujemo da direktor BIA Bratislav Gašić javno objasni “bahatost” odluke da se pojedinim novinarima danas uskrati pravo da izveštavaju sa veoma značajnog skupa čiji je on domaćin.

Novinarka Vesna Radojević objavila je na svom tviter nalogu da joj je rečeno da nema “bezbednosnih uslova” da izveštava sa događaja kome su prisustvovali najviši državni funkcioneri. Kasnije je i novinar Dušan Telesković objavio da mu nije dozvoljeno da prisustvuje prijemu.

Vesna Radojević, novinarka Krika, u izjavi za NUNS kaže da se zajedno sa još jednom koleginicom sinoć putem meila uredno akreditovala za izveštavanje sa prijema, a da su danas samo njoj zabranili pristup.

– Koleginicu sa kojom sam se akreditovala uredno su pustili, kao i druge novinare, a meni kratko rekli da nisam prošla bezbednosne uslove. Pitala sam šta to znači na šta mi je rečeno da sačekam. Naknadno mi je druga osoba rekla da joj je žao što nisam na spisku. Tražila sam objašnjenje, a neka službenica je rekla da će mi to poslati meilom – navela je koleginica Radojević.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 17.10.2017.

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар