GORDANA JANKOVIĆ (OEBS): Bezbednost novinara ključna za razvoj demokratije

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković izjavila je danas u Novom Sadu da je bezbednost novinara ključno pitanje za postojanje nezavisnih i profesionalnih medija, kao i za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja.

“Bez ovih sloboda, a samim tim i bez kvalitetnih informacija od javnog interesa, nema daljeg demokratskog razvoja društva niti kulture civilnih vrednosti”, kazala je Gordana Janković na konferenciji “Medijske slobode i sudska praksa”, u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).

Ona je izrazila nadu da će svi učesnici u implementaciji Sporazuma o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, koji su pre godinu dana potpisali predstavnici novinarskih udruženja, Republičkog javnog tužilaštva i MUP-a Srbije, zajedno izaći rešenja za bolju komunikaciju i zajednički rad, koji će unaprediti bezbednost novinara u Srbiji.

Gordana Janković je kazala da je Misija OEBS-a spremna da i dalje pomaže tom procesu, organizuje adekvatne edukacije za novinare, pripadnike tužilaštva i policije.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović rekao je da se Stalna radna grupa za bezbednost novinara “nalazi u kriznoj fazi”.

“Ulažemo ogromne napore da iscrpimo sve institucionalne mogućnosti, kako bismo i na taj način pokušali da zaštitimo novinare”, kazao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, zajedničko medijima i pravosuđu je da se veoma redovno u negativnom kontekstu pojavljuju u raznim međunarodnim izveštajima, uključujući i izveštaje Evropske unije.

“Vladavina zakona je tradicionalna i ključna boljka našeg društva. Najvažnija uloga medija i pravosuđa jeste da su oni korektiv vlasti, odnosno prepreka zloupotrebi vlasti. Nesporazum između medija i pravosuđa najviše odgovara vlastima i oni uživaju u tome. Pravosuđe treba da bude garant medijskih sloboda i slobode izražavanja”, rekao je Sejdinović.

Konferenciju je organizovao NDNV uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Izvor: Autonomija

Foto: www.ndnv.org

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар