Neobična zaplena na “Gradini” – Sprečeno krijumčarenje antikviteta

Carinski službenici su na ulazu graničnog prelaza “Gradina” sprečili pokušaj krijumčarenja velikog broja antikviteta – kovanica i svitaka na pergamentu napisanih arapskim pismom, prenosi portal RTS-a.

Antikviteti su otkriveni 4. januara kada je oko 22:00 sata zaustavljen “mercedes” nemačkih registarskih oznaka, koji je ka Nemačkoj vozio irački državljanin kurdske nacionalnosti, saopštila je Uprava carina. Putnik je carinicima rekao da osim svog prtljaga ne nosi ništa i da se uputio u Nemačku u posetu bolesnom bratu. Carinici su se ipak odlučili da automobil detaljno pregledaju u garaži, ali tom prilikom nije pronađena nikakva nedozvoljena roba. 

Međutim, tokom pregleda rezervne gume u prtljažniku vozila, korišćenjem uređaja za merenje gustine materijala, takozvanog bustera, zapažena je veća gustina od normalnih vrednosti. Zbog uočenih nepravilnosti, guma je dodatno pregledana na skeneru, kada je analizom slike primećeno da je unutrašnjost rezervne gume ispunjena sumnjivim sadržajem. Putnik je u tom trenutku rekao da je reč o tri knjige stare više od 300 godina, ali su carinici iz unutrašnjosti rezervne gume izvadili tri paketa ušivena u platno i umotana u najlonske vreće.

U prvom paketu otkriveno je 28 starih kovanih novčića, za koje se pretpostavlja da su od srebra i zlata i 11 listova tankih koža sa napisima na nepoznatom pismu nalik arapskom.

Drugi zavežljaj sadržao je još 12 pergamenata ispisanih arapskim pismom, dok je u trećem pronađeno još 128 novčića i 11 pergamentnih svitaka na arapskom jeziku.

Pored neobičnog tovara, o čijoj će vrednosti moći da se kaže nešto više tek nakon stručne ekspertize, privremeno je zadržan i automobil kojim su krijumčareni antikviteti transportovani.

Izvor: RTS/Tanjug/Uprava carina

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар