Udruženja osudila napad na Nikolu Radišića, novinara TV N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro osuđuju pretnje Nikoli Radišiću, novinaru TV N1.

Najviše zahvaljujući Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, koji se novinarima TV N1 uglavnom obraća vrlo agresivno, na krajnje neprofesionalan i optužujući način a zatim i niže rangiranim funkcionerima SNS-a, koji ovu TV kuću etiketiraju kao “američku” ili “CIA” televiziju ili, u najboljem slučaju, medij koji “radi protiv Vlade Srbije”, TV N1 je odavno izložena otvorenim, sirovim, gotovo i beskrupuloznim napadima i pritiscima, tako da poslednje pretnje Nikoli Radišiću, nažalost, spadaju u red – očekivanih.

Radišiću su u centru grada dva NN lica uz pljuvanje psovali mater „američku“ i „izdajničku“.

Radišić je zbog ugožavanja sigurnosti iz člana 138 stav 3 Krivičnog zakona podneo Krivičnu prijavu protiv nepoznatih učinilaca.

Zahtevamo da se počinioci što pre pronađu, da se protiv njih preduzmu sve zakonom predviđene mere i novinarima garantuje bezbednost, ali takođe apelujemo na nosioce javnih funkcija da povedu računa o svojoj retorici: targetiranju i etiketiranju nema mesta pogotovo kad je javni govor u pitanju.

U NUNS-ovoj bazi podataka “Napadi na novinare” ovo je sedmi zabeleženi incident od početka godine.

Beograd – Novi Sad, 02. februar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Izvor: NUNS/NDNV

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар