U Galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu otvorena izložba slika sa likovne kolonije „Sićevo 2017“

U Galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu sinoć je otvorena izložba slika sa 53. međunarodne likovne kolonije „Sićevo 2017“, čiji je organizator Galerija savremene likovne umetnosti iz Niša.

Izložbu je otvorio upravnik Galerije Zoran Andonov, koji je između ostalog naglasio da je ovo prva izložba godišnjeg programa Galerije „Metodi Meta Petrov“ za 2018. godinu, kao i da svake godine, po tradiciji, godišnji izložbeni program počinje upravo postavkom radova sa likovne kolonije „Sićevo“.

Takođe, Andonov je istakao značaj i dugu tradiciju ove likovne kolonije – jedne od najstarijih na ovim prostorima, koju je početkom 20. veka pokrenula Nadežda Petrović. Poznata slikarka je daleke 1905. godine okupila kolege iz Hrvatske i Slovenije, sa idejom da se kroz ovakav vid kulturne saradnje i manifestacije kao što su likovne kolonije radi na očuvanju likovne tradicije i unapređenju stvaralaštva u oblasti likovne kulture, rekao je Andonov.Postavka koju je Galeriji u Dimitrovgradu ustupila Galerija savremene likovne umetnosti iz Niša sadrži ukupno 20 slika rađenih u različitim tehnikama – ulje na platnu, akril na platnu i kombinovana tehnika. Autori likovnih ostvarenja nastalih u okviru kolonije „Sićevo 2017“ su umetnici iz zemlje i inostranstva: Mirjana Anđelković, Aleksandar Dević i Aleksandar Milanović iz Niša, Siniša Žikić, Slobodan Milosavljević Gane i Dušan Mitić iz Beograda, Snežana Manasić iz Pančeva, kao i Miomir Mišo Vemić iz Crne Gore, Toni Čatlseki iz Makedonije, Milan Đurić iz Mađarske i Martin Due iz Norveške.D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

 

Написал/ла

Дияна Йеленков е родена през 1988 год. в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград, след което образованието си продължава във Философския факултет в Ниш (специалност сърбистика) и в Нови Сад (където завършва магистърска степен по Сръбска филология: сръбски език и лингвистика). След това се качва във влака и се завръща в Димитровград. Тъй като винаги е била от децата, които предпочитат да си четат книжка под дървото, отколкото да играе на криеница, още от малка се интересува от литературата и езика, особено от диалекта на родния си край. Лексиката на димитровградския говор е било заглавието на магистърската й теза – речник с повече от 2000 думи, които се използват в този местен говор. В свободно време се занимава с писане (главно на проза, а от време на време и на поезия), и с превод на литературни текстове от български на сръбски (а когато иска и обратно). Някога творбите си от детското творчество публикувала в сборника „Радовичев венец”, поетическия сборник „Разиграни сънища” и в детското списание „Другарче”. В по-скоро време някои от текстовете й се появяват в списанието „Недогледи”, което публикува Философският факултет в Ниш, както и в литературните списания „Траг” и „Майдан”. 2015-а и първата половина на 2016-а год. са плодородни за израстване на литераторската й суета – донесоха й втора награда от конкурса „Воислав Деспотов” в Нови Сад, трета от конкурса за сатирична приказка в рамките на „Нушичияда” в Иваница, както и място сред трите наградени приказки от конкурса „Черната овца” (blacksheep.rs); с писанията си заема място и в сборника „Черти и резета 6” (сборник с най-добрите творби от конкурса „Андра Гаврилович” в Свилайнац), както и в стихосбирката „Синджеличевите чегарски огньове 26” на литературното сдружение Гласът на корените от Ниш. Нейни кратки приказки се намират сред отбраните и в следващите два конкурса „Черната овца”. Съвместно с колегата си Ратко Ставров и госпожица Доротея Тодоров обявиха поетично-прозаичен сборник „Допир”. Не устоя и на изкушението да се пробва като журналист – от позицията преводач и автор сътрудничи с onlajn списанието EMG магазин, а от време на време публикува текстове и в портала blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар