Diskriminacija medija na konkursu Ministarstva informisanja

Četiri medijska i novinarska udruženja – AOM, NUNS, NDNV i ANEM zatražila su od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti da hitno reaguje zbog diskriminacije koju sprovodi Ministarstvo kulture i informisanja, a kojoj su izloženi mnogi mediji u Srbiji.

Udruženja se žale Poverenici zbog aktuelnog konkursa za informisanje koji sprovodi resorno Ministarstvo, a u kojem su napravljene velike razlike u uslovima za prijavu, zavisno od tipa medija (TV, radio, štampa, onlajn, agencije), što predstavlja diskriminaciju koju zakon zabranjuje.

Zakon o informisanju i medijima eksplicitno propisuje da se novac na konkursima za javno informisanje dodeljuje “bez diskriminacije”.

Podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja je 5. februara raspisalo konkurse za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja. Konkursi su raspisani odvojeno po tipu medija, ali tako da se međusobno razlikuju ukupni iznosi izdvojenog novca.

Pored toga, bitno se razlikuju minimalni i maksimalni iznosi vrednosti projekta koji će biti sufinansirani, zavisno opet od toga da li se program objavljuje na televiziji, na radiju, portalima, u štampi ili novinskim agencijama.

Dok je minimalni iznos za TV sadržaje 500.000, a maksimalni 5 miliona dinara, kod internet portala ti iznosi su 300.000 odnosno milion dinara

Pritom, Ministarstvo je odbilo čak i da odgovori na dopis koji su 19. februara kabinetu ministra uputili AOM, NUNS, NDNV i ANEM, tražeći obrazloženje konkursne diskriminacije medija.

Praksa razdvajanja medija po tipu stvara mogućnost da vlast ubuduće uvede dodatne i neosnovane kriterijume, čime će dodatno favorizovati sebi lojalne medije i vršiti pritisak na nezavisne medijske kuće.

Očekujemo da Poverenica za zaštitu ravnopravnosti proveri naše navode i utvrdi da li je u ovom slučaju došlo do diskriminacije medija.

Još jednom pozivamo Ministarstvo kulture i informisanja da objavi obrazloženje za sporno razdvajanje medija ili da poništi već raspisani konkurs.

U Nišu,

13. marta 2018. godine

Asocijacija onlajn medija (AOM)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Foto: pixabay.com

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар