Jezera Savat 1 i Savat 2 poribljena sa 1.350 kg riblje mlađi

Na veliku radost sportskih ribolovaca veštačka akumulaciona jezera Savat 1 i Savat 2 poribljena su sa 1.350 kg riblje mlađi. U jezero je pušteno 900 kg šarana, 200 kg amura i 250 kg bele ribe (karaša i babuške).

Prema rečima Vasila Andrejeva, direktora JU „Sportsko turistički centar Caribrod“, koji gazduje Smilovskim jezerima, vrednost ove investicije je 450.000 dinara, a riblja mlađ je nabavljena iz Sremske Kamenice.

„Nakon uzorkovanja jezerske vode od strane Zavoda za javno zdravlje Pirot pre desetak dana, analiza je pokazala da su svi uslovi za poribljavanje ispunjeni. U narednom periodu biće označena mrestilišta i mesta gde je zabranjen ribolov, a nastavićemo i sa poboljšavanjem uslova za bavljenje sportskim ribolovom“ – kaže Andrejev

On apeluje na sve ribolovce da poštuju Pravilnik o režimu ribolova na jezerima Savat 1 i Savat 2, koji je donešen na osnovu Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, ali i da se pridržavaju saveta i uputstava radnika Ribočuvarske službe da čuvaju i ne zagađuju prirodu i živi svet u vodi.

Ove akumulacije poznatije i kao Smilovska jezera u rejonu Zabrđa su oaza ribolova u dimitrovgradskoj opštini, koja tokom godine okupljaju brojne sportske ribolovce, turiste i ljubitelje prirode.

P. Videnov

Foto: Mikan Andreev

Написал/ла

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Без коментар

Оставете коментар