U Kragujevcu potpisani sporazumi o finansiranju projekata odobrenih u okviru ReLOaD programa

Predstavnici 17 organizacija civilnog društva iz Dimitrovgrada, Kragujevca, Paraćina i Šapca potpisali su danas u Kragujevcu sporazume o finansiranju projekata, odabranih među 54 prijavljenih na javnom konkursu. Reč je o projektu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj, čiji je cilj poboljšanje životnih uslova za građane u lokalnim zajednicama širom Srbije.

Projekat podržava uvođenje i širenje transparentnog finansiranja projekata organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave, čime se osigurava veće učešće građana u procesima donošenja odluka i unapređenje javnih usluga.

Vrednost 17 projekata u Dimitrovgradu, Kragujevcu, Paraćinu i Šapcu je 235.000 evra, što pored sredstava Evropske unije, uključuje i sufinansiranje partnerskih opština i gradova – rekla je Steliana Nadera, zamenica stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Najveći broj projekata među odabranih 17 unaprediće položaj mladih, žena, starijih sugrađana, dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom. Preostali projekti doprineće lokalnim zajednicama kroz zaštitu životne sredine i razvoj preduzetništva u turizmu.

Vrednost šest projekata koje je dobio grad Kragujevac je 6,7 miliona dinara uz participaciju lokalne samouprave od 20 posto. Sporazume o finansiranju potpisali su Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom, Udruženje hranitelja “Čuperak“, Savez slepih Srbije, Omladina JAZAS-a i Crveni krst.

Realizacija će, prema rečima Gordane Damnjanović člana Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, doprineti očuvanju reproduktivnog zdravlja kod mladih, razvijanju vršanjačke tolerancije i nenasilja, podizanju ekološke svesti kod mladih, razvijanju životnih veština za podršku mladima koji su oboleli iz spektra autističnih bolesti i osnaživanje mladih nakon izlaska iz hraniteljskih porodica.

Za nas kao i sve ostale lokalne samouprave je važno dalje jačanje partnerskih odnosa između organizacija civilnog društva i lokalne vlasti kroz izgradnju svesti o korisnosti međusobne saradnje i podsticanju održivog dijaloga, a sve u cilju pružanja kvalitetnijih usluga zajednici, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, koji se zahvalio u ime svih partnerskih lokalnih samouprava na ukazanom poverenju i podršci, izražavajući nadu da će i u budućnosti biti dobri saradnici.

Izvor: Glas Šumadije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар