Samit EU u Sofiji: Novinari iz 10 zemalja pozvali na zaštitu slobode medija

Izdavači i novinari iz 10 evropskih zemalja pozvali su evropske institucije da preduzmu mere i zaštite medijske slobode u centralnoj i istočnoj Evropi od napada vlasti, navodi se u tekstu na sajtu bugarskog predsedavanja Evropskom unijom.

Učesnici konferencije o medijskoj slobodi i pluralizmu u okviru Samita EU u Sofiji su uputili zahtev EU da formira evropski “Fond za slobodu medija” koji bi štitio medije i novinare i podržavao međunarodna novinarska istraživanja.

Konferencija se posebno bavila sve gorim medijskim okruženjem u Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Malti, Slovačkoj, Češkoj i Srbiji, a novinari iz tih zemalja su navodili primere kako im političari ometaju rad i koriste institucije da ih ućutkaju.

Predloženo je da dodela sredstava iz evropskih fondova posle 2020. bude uslovljena ne samo vladavinom prava već i slobodom medija u državama članicama. Druga ideja je da se evropska sredstva za medije ne dodeljuju posredstvom vlada.

Takođe, pozvano je i na reformu intelektualne svojine na nivou EU, od koje bi koristi imali izdavači koji ulažu u originalni novinarski sadržaj u odnosu na platforme poput Fejsbuka i Gugla na koje trenutno otpada 90 odsto prihoda od digitalnog reklamiranja.

“Kombinacija faktora, kao što su ubistva novinara i fizičke pretnje, sve veći politički i institucionalni pritisak, represivno medijsko zakonodavstvo, destruktivne tehnologije i finansijska kriza, dovodi u opasnost postojanje slobodnih medija u brojnih evropskim zemljama.

Dva ubistva novinara u pet meseci, prvo na Malti a drugo u Slovačkoj, pokazuju uzbunjujuće opadanje za demokratije na kontinentu”, navodi se u izjavi usvojenoj na konferenciji.

Izvor: Beta / NUNS

Foto: Facebook – Bulgarian Presidency Council of the EU

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар