VIDEO: „Reke Vam ne damo!“ poručeno sa protestnog skupa protiv planirane izgradnje više MHE na Jermi u selu Trnski Odorovci

U selu Trnski Odorovci 7. jula održan je protest građana protiv planirane izgradnje više malih hidroelektrana na reci Jermi. Skupu, organizovanom putem javne Fejsbuk grupe „Odbranimo reke Stare planine“, prisustvovalo je 50-ak aktivista iz Pirotskog okruga i žitelja Trnskih Odorovaca, a povodom, kako je rečeno, planirane izgradnje nekoliko malih i jedne veće hidroelektrane sa jezerom od 10 km na području Specijalnog rezervata prirode „Jerma“. 

Nakon obraćanja Dušice Jovanović, u čijem dvorištu je održan ovaj ekološki protestni skup i Nensile Radojković iz Pirota, koja ga je inicirala, o ovom ovom problemu govorili su Aleksandar Panić, predsednik Saveza mesnih zajednica Stare planine, Darko Đorđević, upravnik parka prirode „Stara planina“ i Specijalnog rezerveta prirode „Jerma“, meštanin sela Rakita Dragan Ilijev i aktivisti Aleksandar Jovanović Ćuta, poreklom iz sela Temska i Andrijana Spasov iz Dimitrovgrada.

Učesnici skupa osudili su izgradnju MHE na rekama sa obrazloženjem da one mogu dovesti do su uništenja rečnih korita, geomorfologije, prirodnog i kulturnog nasleđa, kao i nedavnu odluku gradske skupštine Pirota da odbaci predlog dopune dnevnog reda, kojim se tražilo da se usvoji deklaracija o zabrani gradnje ”derivacionih” MHE na Staroj planini sa obrazloženjem da lokalna vlast, po Ustavu i zakonu nije nadležna za ovaj problem.

Protestno okupljanje u selu Trnski Odorovci pored ekipe portala FAR, propratili su i novinari ekološke redakcije RTS-a, a aktivisti za odbranu reka nosili su majice sa natpisom „Reke Vam ne damo“.

Aleksandar Jovanović Ćuta dao je specijalnu izjavu za FAR o razlozima za održavanje protesta u Trnskim Odorovcima.

Aleksandar Jovanović Ćuta – izjava

Написал/ла

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Без коментар

Оставете коментар