Han: Za slobodu medija nisu dovoljni samo zakoni

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je da se medijima na Zapadnom Balkanu pomogne konkretnom finansijskom podrškom i poručio da za slobodu medija i zaštitu novinara nisu dovoljni samo zakoni, već i efikasno i nezavisno sudstvo koje će omogućiti da se ti zakoni sprovode.

Strategija EU za Zapadni Balkan stvorila je novu dinamiku u evropskoj perspektivi regiona i proces proširenja je “dobio novi pozitivan zamah” ali to, nažalost, nije slučaj i na planu slobode medija, konstatovao je Han, otvarajući u Skoplju dvodnevnu konferenciju “EU-Zapadni Balkan: Dani medija” zajedno sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom i predstavnikom OSCE za slobodu medija Arlemom Dezirom, preneo je RSE.

Han je ocenio da mediji mogu mnogo da doprinesu i pomirenju na području Zapadnog Balkana, suprotstavljanjem pojednostavljenim stereotipima i polarizacijama. Govoreći o ekonomskom položaju medija, Han je ukazao na potrebu da se medijima na Zapadnom Balkanu pomogne konkrentom finansijkom podrškom.

“Jasno je da treba da uložimo više rada, misli i konkretne finansije podrške u stvaranje novih i održivih poslovnih modela i ohrabrivanje inovativnih medijskih startapova”, rekao je Han.

U uvodnom obraćanju na skupu, na kojem učestvuje oko 300 predstavnika medija i organizacija civilnog društva, predstavnik OSCE za slobodu medija Arlem Dezir rekao je da je nasilje nad novinarima globalno gledano u porastu, a da su posebno ugroženi novinari na Zapadnom Balkanu. “Moramo osigurati da su novinari sigurni i moramo ih zaštititi. To je naš prioritet. Nažalost, nedostaje političke volje da se zaštite mediji”, ocenio je Dezir istakavši kao jedan od posljednjih primera premlaćivanje novinara Vladimira Kovačevića u Banjaluci.

Makedonski premijer Zoran Zaev smatra da “lažne vesti idu na to da podstiču sukobe”.

“A u našem regionalnom kontekstu lažne vesti idu na potkopavanje evropeizacije”, rekao je Zaev i dodao da je on zagovornik samoregulacije medija, odnosno da novinari sami postavljaju svoje standarde.

Zloupotreba slobode govora plasiranjem lažnih informacija, upozorio je premijer Makedonije, loše utiče na sve zemlje regiona.

Izvor i foto: N1/ FoNet

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар