Seminar o lokalnom monitoringu prava dece u izbeglištvu

   Nevladina organizacija Prijatelji dece Srbije u okviru projekta „I ja sam dete“ organizovala je u Dimitrovgradu seminar za učenike osnovne i srednje škole. Dražen Zecero iz ove organizacije razgovarao je sa decom na temu izbegličke krize sa posebnim osvrtom na položaj dece u ovakvim životnim okolnostima, a u cilju poboljšanja slike o izbeglicama u lokalnoj zajednici.

38 Drazen Zecero

   „Zamisao nam je da upoznamo decu sa konceptima identiteta, kulture i različitosti, sa strahovima koji se vezuju za izbeglice u Srbiji i  sa nedostacima u normativno-institucionalnim okvirima, kako bi se pobošljala prava dece u izbeglištvu. Ovde su ljudi tolerantni, medjutim, ako izbeglice žele da ostanu na ovim prostorima, želimo da sprečimo da postanu gradjani drugog reda zbog moguće diskriminacije, kao što se to dešava u nekim drugim opštinama. Želimo izbeći strah od različitosti, kulture i jezika“, kaže Dražen Zacero za portal „Far“.

39 Seminar prava dece u izbeglistvu

   Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, a domaćin skupa u Dimitrovgradu bila je Narodna biblioteka „Detko Petrov“.

P. Videnov

Foto: Slaviša Milanov

About Petar Videnov 1830 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.