Raste trend izlaznosti ali i kršenja izbornog procesa

   Posmatračka misija organizacije CRTA saopštila je da je izlaznost građana do 16 časova iznosila 39,6 odsto.

   Takođe, saopštava CRTA, njihovi mobilni timovi koji prate izbore van izbornih mesta, javljaju o povećanom broju stranačkih aktivista koji se nalaze ispred biračkih mesta i koji u dosluhu s članovima izbornih komisija prave evidenciju ko je izašao na izbore, da bi na osnovu tih informacija aktivirali svoje glasače.

   Organizacija CRTA saopštila je da je su na dva odsto biračkih mesta primećene ozbiljne neregularnosti, a najviše ih je u Vojvodini i u istočnoj Srbiji. U Pančevu je ispred birališta primećena osoba koja je imala spisak birača i evidentirala koji su birači izašli na glasanje.

   Policija je tu osobu udaljila od birališta, ali je ona izvan kruga od 50 metara nastavila da evidentira birače, navodi organizacija CRTA.

   Na osnovu dosadašnjih podataka, može se očekivati da će odziv na izbore biti veća od 55 odsto, izjavio je Bojan Klačar iz CeSID-a. On je rekao da je nezahvalno prognozirati, ali kako stvari sada stoje, gotovo je izvesno da ćemo imati veći odziv nego 2014. godine kada je bio oko 53 odsto. Sada možemo da očekujemo odziv veći i od 55 odsto, rekao je on za B92.

   Nepravilnosti su primećene i na drugim biračkim mestima, gde su na glasanje izašli birači koji su već imali obeležen kažiprst, negde se dešavalo da su birači dobijali po dva glasačka listića. Primećeno je i fotografisanje glasačkih listića od strane birača, glasanje bez utvrđivanja identiteta, kao i pokušaj glasanja uz pomoć ukradenog i falsifikovanog glasačkog listića.

   CRTA precizira da oni saopštavaju samo one nepravilnosti koje su očili njihovi posmatrači na nekom od 450 glasačkih mesta koje pokrivaju. CRTA saopštava i da je Policijska uprava Zrenjanin podigla krivičnu prijavu protiv osobe za koju se osnovano sumnja da je kupovala glasove.

   Istovremeno , pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini, odredili su zadržavanje do 48 sati članu izborne komisije u selu Ribnik, zbog sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu. Protiv pedesetčetvorogodišnjeg muškarca podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo iz člana 106. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Izvor: N1 I B92

Tagovi objave
Podeli vest
Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.