NUNS i UNS pozivaju na “Pet minuta” gromoglasne tišine“

   Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvali su danas novinare i elektronske medije da u utorak u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane i time se pridruže međunarodnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine” kako bi javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji. Ta dva novinarska udruženja su u odvojenim saopštenjima ukazali i na sve gori ekonomski položaj novinara i ostalih medijskih poslenika.

19 NUNS

   “NUNS poziva medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljem unižavanju novinarske profesije i učinimo sve kako bi vratili poverenje građana. Uloga i cilj medijskih poslenika mora biti slobodno i odgovorno informisanje javnosti, a ne ispunjavanje želja političkih i ekonomskih moćnika”, navedeno je u saopštenju.

   Dodaje se da su “država i vlast dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu građana, bez pritisaka i cenzure”, a da medijsko zakonodavstvo mora zaživeti kako bi se stvorili uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

   Stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše “sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca”, stotine medijskih radnika otpušteno je tokom prethodne godine, a “ponižavajuće niske zarade” isplaćuju se hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, dodao je NUNS.

20 UNS

   UNS je, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, objavio proglas u kome se ističe da je “sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena jer novinarstvo nije bilo u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji”.

   “Pozivamo novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju Proglas ili ga objave na ekranu, a u onlajn i štampanim medijima da ga objave”, naveo je UNS.

   Ukazano je i da je “u godini za nama čak i komunalna policija davala sebi za pravo da ograničava novinare u svom radu” a da su “izlazak države iz vlasništva u medijima lokalne vlasti iskoristile za drastično smanjenje finansiranja i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu”.

   Naglašeno je i da je “zbog privatizacije oko 1.000 novinara i medijskih radnika ostalo bez posla, a neki od njih i bez zakonskog prava na socijalni program”.

Izvor: Beta

Podeli vest
Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.