Molitva na krovu Balkana

   Planinari “Samita” iz Banjaluke, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, savladali su najviši vrh Balkana, bugarsku Musalu na planini Rili (2.925 metara nadmorske visine) i sa tog mesta se pomolili Bogu. Simbolika ovog čina utoliko je veća što je prevod Musale – „ka Bogu“.

   Dobro raspoložena grupa ljubitelja planine i avanture u ovoj misiji provela je ukupno tri dana, a u povratku s krajnjeg odredišta posetila je i Manastir Ivana Rilskog, gde je prisustvovala ponoćnoj vaskršnjoj liturgiji.

   – Klizava staza, magla, a prosečna godišnja temperatura na Musali je -3… Ipak, to naše hrabre planinare nije demotivisalo da stignu do zacrtanog cilja. Vaskrs u Bugarskoj bio je zaista nešto posebno za planinare iz Banjaluke. Za većinu učesnika to je bio do tada najveći planinarski poduhvat, a za dva člana “Samita”, Dijanu Vrhovac i mene, jedna od priprema za predstojeći vanredni alpinistički i sportski izazov, osvajanje krova Evrope, Elbrusa na Kavkazu na 5.642 metra nadmorske visine – ispričao je vodič Planinarskog društva “Samit” Miroslav Trivić.

Izvor: Večernje novosti

Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.