Jedan od najhumanijih – Dimitar Stavrov dao krv 107 puta

   Crveni krst Dimitrovgrad je povodom Svetskog dana dobrovoljnog davalaštva krvi dodelio priznanja višestrukim davaocima. Apsolutni rekorder sa 107 dobrovoljnih davanja dragocene tečnosti je Dimitar Stavrov. Stavrov je istaknuti sportski radnik, bivši fudbaler „Balkanskog“ i sekretar kluba punih 20 godina. Učestvovao je u radu više tela Fudbalskog saveza od okružnog do republičkog nivoa i dobitnik velikog broja sportskih priznanja.

129

   „Krv sam dao prvi put kao srednjoškolac sa svojih 18 godina. Kasnije sam učestvovao u akcijama darivanja krvi kao vojnik, student Fakulteta zaštite na radu u Nišu i radnik Gumarske industrije Dimitrovgad. Osnovni motiv je želja da se pomogne drugima. Imao sam priliku da davanjem krvi direktno pomognem ljudima u nevolji. Darovanje krvi nije takmičenje već humanost i žao mi je što mogu da dam krv samo još jednom, zato što 5. oktobra punim 65 godina. Preporučio bih svim humanim ljudima da učestvuju u ovakvim akcijama“ – kaže za portal „Far“ ovaj humani dimitrovgrađanin.

130

   Pre više od 40 godina kada je počeo da daje krv posvetio se i novinarstvu, pre svega sportskoj žurnalistici. U svojoj novinarskoj karijeri Stavrov je dopisnik „Sportskog žurnala“, kao i listova „Bratstvo“, „Sloboda“ i „Narodne novine“. Jedan je od koautora brošure o istorijatu fudbala u Pirotskom okrugu. Pre desetak godina potpisao je donorsku karticu na VMA u Beogradu, a 2014. godine nagrađen je za nesebičnu humanost najvećom opštinskom nagradom na svečanoj sednici Skupštine opštine Dimitrovgrad povodom dana grada.

P. Videnov

Foto: Crveni krst Dimitrovgrad

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.