Dimitrovgradski teatar učestvuje na međunarodnom festivalu „Zvezden prah“ u Bugarskoj

   Teatar „Hristo Botev“ gostovaće 2. jula u bugarskom gradu Kneža, gde će od 27. juna do 3. jula biti održan međunarodni severni festival amaterskih pozorišta „Zvezden prah“. Dimitrovgradski glumci predstaviće se komadom „Večera budala“ Frensisa Vebera u režiji Delče Gigova. Ova komedija je osvojila specijalnu nagradu Ministarstva kulture Republike Bugarske na Međunarodnom festivalu komedije, pantomime i satire u Topolovgradu 2015. godine, a glumac Slavča Dimitrov na istom festivalu osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu. Na ovogodišnjoj međuokružnoj smotri amaterskih pozorišta u Lebanu Delči Gigovu pripala je nagrada za glavnu mušku ulogu u ovom komadu.

188

   Festival „Zvezden prah“ se održava devetu godinu zaredom pod pokroviteljstvom opštine Kneža, a ovogodišnje izdanje okupiće teatre iz Bugarske, Srbije, Mađarske, Ukrajine, Azerbejdžana, Italije, Francuske i Egipta.

   Iako je premijera najnovijeg komada „Ženidba“ dimitrovgradskog teatra najavljivana za jun, rad na ovoj predstavi je zamrznut до septembra, ističe za portal „Far“ rukovodilac pozorišta Delča Gigov. Gigov kaže da će se glumci ponovo okupiti 5. septembra, te se premijera očekuje sa početkom jeseni. Ovu predstavu po delu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja režira mlada dimitrovgrađanka Tamara Jankov, koja je završila dramsku režiju na Nacionalnoj akademiji za filmsku i pozorišnu umetnost u Sofiji.

P. Videnov

Foto:  I. Pejčev i S. Petrov (Foto klub Caribrod)

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.