Zbog “kvrgave kože“ desetkovan stočni fond

   Na području opštine Bosilegrad zbog bolesti kvrgava koža do danas je uništeno oko 60 grla stoke. To će biti urađeno sa još 97 zaraženih krava, tako da je stočni fond desetkovan, izjavio je predsednik te opštine Vladimir Zaharijev. On je rekao agenciji Beta da se sumnja da je zaraženo još 34 grla stoke, “koja se još laboratorijski ispituju”.

   Zaharijev je rekao i da je deo opštine Bosilegrad iz helikoptera prskan protiv komaraca, koji su glavni prenosioci te bolesti, ali da to “za sada nije sprečilo širenje zaraze”. “Prskalo se, ali ne cela teritorija opštine, hvala za to, ali potrebne su vakcine da bi se zaustavila zaraza. Do sada je uništeno oko 60 grla stoke, a treba da se uništi još 97 krava kod kojih je ova bolest potvrđena”, rekao je on.  Zaharijev je dodao da je stočni fond u opštini desetkovan, “odnosno da je od oko 1.600 registrovanih krava na prostoru Bosilegrada do sada izgubljeno njih oko 160 koje su bile zaražene”.

   Stočna bolest kvrgave kože (nodularni dermatitis) prvi put se ove godine pojavila u Srbiji, a prenose je komarci isključivo, na krave i volove. Bolest je registrovana u pet opština Pčinjskog okruga, zbog čega je na tom prostoru do daljnjeg zabranjen promet stoke.

Izvor: Beta, B-92

Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.