Niški sastavi u glavnom programu Nišvila

   Kao i prethodnih godina glavni program Nišvilla po tradiciji otvaraju i zatvaraju niški sastavi. Ove godine su to Naissblue (četvrtak, 11. avgust ) i Marko Marković Rubikons (nedelja, 14. avgust). Ali ove godine u glavnom programiu će nastupiti još dva niška benda: Eyot (koji će za ovaj nastup imati  i specijalne goste),  i El Jazzyra – oba benda u subotu 13. avgusta.

   Post bop kvartet Naissblue  radi od 2012 godine i do sada su objavili dva albuma: “Radio sessions” – snimljen u studiju nekadašnjeg Radio Niša i “Second cut” (2015). Osnivači sastava i glavni autori kompozicija i aranžmana su trubač Marijan Cvetanović i klavirista Bojan Bojković, a sadašnju postavu čine i basista Luan Osmani i bubnjar   Ivan Cvetanović , a specijalni gost je Željko Ljibić Piti, gitarista sastava Goribor.  Grupa trenutno priprema album na kome će se naći obrade tema čuvenog kompozitora filmske muzike Zorana Simjanovića.

59

   Grupa Eyot, koja kulturu džeza i roka, sofisticiranost klasičnog klavira , psihodelične i ambijentalne muzike, tokom poslednjih godina je verovatno najtraženiji i najupošljeniji srpski sastav kada je reč o inostranim nastupima. Svirali su širom zapadne i centralne Evrope, u Rusiji, na dalekom Istoku,  pobednici su takmičenja Midem off u Kanu, a njihovu muziku je emitovana na BBC-u, Radio France, German National Radio, WNYC NewYork… Ove jeseni Eyot u Čikago snima četvrti album za koji već postoji interesovanje prestižnih jazz etiketa. Inače, i sami članovi benda (Dejan Ilijić – klavir i kompozicije, Slađan Milenović – gitara, Marko Stojiljković – bas i Miloš Vojvodić – bubnjevi) ističu da je upravo prvi nastup na Nišvilu 2009. godine bio značajna odskočna daska. Inače snimak jedne kompozicije sa tog nastupa bio je i hit dana na prestižnom sajtu All About Jazz. Eyot će ove godine na Nišvillu imati i goste: Ženski hor SKC-a Univerziteta u Nišu, Gudački kvartet, nekoliko duvača iz Makedonije i Dragomir Milenković Joga – gitarista i vođa sastava Hazari koji je prvi na ovim prostorima spojio jazz sa world music elementima šireg područja Balkana.

60

   Fusion sastav El Jazzyra kombinuje DJ set sa live nastupima različitih instrumentalista (gitara, saksofon, perkusije, klarinet, bas). Česte improvizacije, harmonske promene i širok opseg muzičkih žanrova (jazzy, funk, nu disco, deep house) čine ovu fuziju dinamičnom i energičnom, i upravo zbog toga i vrlo jedinstvenom. Članovi sastava su DJ Aleksandar Milojković i DJ Žarko Marković,Andreja Ćirić i Andrija Minčić – saksofoni, Bojan Petrović – truba, Vojislav Ilić – klavijature, Goran Đorđević Sole i Dragoljub Saitović – udaraljke, Vladimir Bogosavljević – gitara i Boqana Vasev – vokal.

61

   Marko Marković Rubikons Band predvodi čuveni trubač koji je do nedavno sa svojim ocem Bobanom Markovićem vodio jedan od svetski najpoznatijih world music brass orkestara. Ono što se jasno primećivalo i naslućivalo i u sklopu tog orkestra – a to je da Marko prevazilazi okvire tradicionalne brass muzike sa ovih prostora i da je reč o muzičaru koji odlično poznaje i isto tako se snalazi u različitim muzičkim pravcima, a pogotovo u džezu – sada je i ostvareno. Marko je u Nišu, koji je odbarao za svoju rezidenciju, okupio mlađu ekipu muzičara (od kojih su neki ponikli upravo “Nišville omladinskoj školi”) koja izvodi fuziju modernog džeza i tradicionalne muzike Balkana. Članovi sastava su i Vladimir Jelenković –  klavijature, Darko Kojić – bubnjevi, Marko Kasumović – trombon, Slobodan Stojanović – bas i Milan Mutaović – gitara. Kada ih čujete – biće vam jasno zašto je pre nekoliko godina Candy Dulfer  istrčala iz svoje garderobe i zajedno sa publikom skakala ispred Nišville bine  na kojoj je svirao Orkestra Bobana i Marka Markovića.

Naissblue

https://www.youtube.com/watch?v=b1ueSMq4hFs

Eyot

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=x05J16qjeHk

El Jazzyra

https://www.youtube.com/watch?v=7c3Hpt8RFa4

Marko Markovic Rubikons

https://www.youtube.com/watch?v=4EBIUZRVYkc

Izvor: Nisville Jazz Festival

 

 

Podeli vest
Napisao/la
Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.