Medijska koalicija: Opština Babušnica da poništi nezakonito Rešenje o imenovanju komisije za ocenjivanje medijskih projekata

   Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres traži od lokalnih vlasti u Babušnici da poništi Rešenje o imenovanju komisije za ocenjivanje medijskih projekata i Komisiju imenuje u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

   Protivno Zakonu koji predviđa da u komisiji za ocenjivanje predloga projekata većina članova bude imenovana na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji, opština Babušnica nije uvažila nijedan od tri predloga koje joj je poslala Koalicija. Kako je Koaliciji potvrđeno u ovoj Opštini, lokalna samouprava imenovala je komisiju od članova koje nisu predložila novinarska i medijska udruženja.

   Na reagovanje da je Rešenje protivzakonito, u Babušnici su istakli da predlog Koalicije novinarskih i medijskih udruženja „nije validan jer nema pečat Koalicije“, kao i da „nije dostavljen sporazum između članova Koalicije koji potvrđuje zajedničko predlaganje kandidata”. U ovoj Opštini su dodali i da nisu želeli da provere da li je predlog zaista poslala Koalicija jer “među predloženim kandidatima nema nijednog novinara iz Pirotskog okruga”.

79

   O kršenju Zakona u Babušnici, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja informisaće Ministarstvo kulture i informisanja.

   Koalicija novinarskih i medijskih udruženja podseća da od početka primene novih medijskih zakona prati zakonitost sprovođenja konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja kako na lokalnom, tako i na pokrajinskom i republičkom nivou.

   Udruženje novinara Srbije (UNS); Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS); Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV); Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM); Poslovno udruženje Lokal pres

Izvor: UNS

Foto: Ivica Ivanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar