Privedeno 66 osoba u akciji Cunami – među uhapšenima 4 državljanina Bugarske

   Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u akciji „Cunami“ policija uhapsila 66 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih dela, zaplenila 5,7 kilograma različitih narkotika i otkrili dve laboratorije za proizvodnju droge.

   Stefanović je objasnio da je akcija sprovedena na teritoriji Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Sombora, Subotice, Požarevca, Kruševca, Vranja, Prijepolja i Novog Pazara.

   „Akcija je sprovedena u cilju pojačanih mera i aktivnosti u sprečavanju i suzbijanju krivičnih dela iz oblasti opšteg i organizovanog kriminala: teško ubistvo u pokušaju, ubistvo, ubistvo u pokušaju, teška krađa, silovanje, nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti, neovlašćeno držanje oružja i eksplozivnih materija, proizvodnje i krijumčarenje narkotika, krijumčarenje ljudi, nedozvoljene polne radnje“, rekao je Stefanović.

93

   Tokom akcije, kako je precizirao, zaplenjeno je 2,5 kilograma heroina, 2,5 kilograma marihuane, 700 grama amfetamina, 1.208 stabljika marihuane i 50 komada različitih narkotika u tabletama, kao i dve laboratije za proizvodnju droge.

   Stefanović je dodao da je pretresom stanova i drugih prostorija osumnjičenih, policija pronašla i oduzela više komada vatrenog oružja: šest pištolja, revolver, automatsku  pušku, veću količinu municije različitog kalibra i veću svotu novca. 

94

   Ministar policije je ukazao da se za 12 osoba još uvek traga i izrazio očekivanje da će u kratkom periodu i oni biti uhapšeni.

   Prema njegovim rečima, beogradska policija u jednom stanu pronašla je  četiri ilegalna migranta.

   Stefanović je posebno istakao hapšenje četiri državljanina Bugarske, osumnjičena da su se kao pripadnici međunarodne organizovane kriminalne grupe, u dužem vremenskom periodu krijumčarili narkotike u Srbiju i dalje ka zemljama Zapadne Evrope.

   „Pretresom njihovog vozila, u prostoru za smeštaj motora, u unutrašnjosti akumulatora, u specijalno napravljenom prostoru pronađena su dva paketa heroina, težine 2.200 grama, čija se vrednost na uličnom tržištu procenjuje na više od 150.000 evra“, kazao je ministar policije.

   Ministar je ukazao da su zajedničkim radom policijskih službenika Službe za prevenciju narkomanije i suzbijanje krijumčarenja narkotika i Policijske uprave Sombor pronađene dve labaratorije za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima u Apatinu i Čantaviru, gde je zaplenjeno 696 stabljika marihuane.

   „Policija je u uhapsila i T.M. (1961) iz Stojnika na čijem je posedu pronađeno 500 stabljika marihuane“, rekao je Stefanović i dodao da je somborska policija uhapsila tročlanu kriminalnu grupu, osumnjičenu da je ne području tog grada organizovala preprodaju amfetamin sulfat i marihane.

   Od članova te kriminalne grupe, kako je rekao, oduzeto je dva i po kilograma marihuane i jedan automatska puška.

   Policija je u Apatinu uhapsila dve osobe, kod kojih je pronađeno 100 grama spida, rekao je ministar policije.

95

   Stefanović je izdvojio i hapšenje M.Lj. (1957) iz Niša osumnjičenog da je septembra ove godine, u beogradskom naselju Pinosava, počinio krivično delo silovanje, tako što je oštećenu,  nakon izlaska iz autobusa, dok se kretala ka svojoj kući,  napao sa leđa, odveo u napuštenu kuću i uz pretnju nožem nad njom izvršio obljubu.

   Novosadska policija, kako je naveo ministar, uhapsila je slovenačkog državljanina, I.P. (1979) iz Kranja zbog postojanja osnova sumnje da je pretio da će ubiti policajca.

   Stefanović je rekao da je u okviru akcije, kruševačka policija uhapsila saobraćajnog policajca N.S. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela prevara i falsifikovanje isprave.

   Prema njegovim rečima, N.S. se sumnjiči da je, od 2013. godine do danas, NN licima obećavao zasnivanje radnog odnosa u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije Srbije, falsifikujući uverenja o položenom vatrogasnom kursu.

   Stefanović je istakao da je akcenat akcije bio na hapšenju osoba koje trguju narkoticima i koji su počinioci najtežih krivičnih dela – „Da efikasno, brzo i u skladu sa zakonom budu sklonjeni sa ulica i predati nadležnim sudovima i tužilaštvima“.

96

   „Ovakve velike akcije biće nastavljene i u budućnosti. Nećemo dozvoliti da Srbija bude zemlja u kojoj se lako i lagodno trguje narkoticima“, poručio je Stefanović, koji se zahvalio svim pripadnicima Ministarstva koji su učestvovali u ovoj akciji.

Izvor i foto: MUP Repubike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar