Internacionalni festival u Grčkoj: Uspešan nastup KUD-a „Caribrod“ na obali Egejskog mora

   Kulturno-umetničko društvo „Caribrod“ oduševilo je svojim nastupom publiku na Internacionalnom folklornom festivalu Pefkohori 2016. Drugi folklorni ansambl nastupio je sinoć na glavnom trgu u poznatom letovalištu Hanioti na Halkidikiju. Folkloristi i narodni orkestar su pred oko 300 gledalaca izveli dve koreografije sa šopskim prizvukom – Gornje Ponišavlje i Šopsku svitu.

405

   Tako je dimitrovgradski KUD još jednom dokazao kvalitet i višedecenijsku tradiciju očuvanja folklornih vrednosti, seoskog nasleđa i narodne baštine. Muzičko-folklorni performans KUD-a Caribrod odjekivao je ulicama Haniotija.

406

   407

   Nakon nastupa zasluženo mu je pripalo priznanje za učešće na festivalu i pehar, koji će upotpuniti bogatu kolekciju priznanja, nagrada i diploma ove foklorne formacije, u nadolazećoj godini velikog jubileja – 70 godina postojanja i rada.

408

   Umetnički rukovodilac KUD-a Dalibor Gligorov je nakon koncerta na svom Fejsbuk profilu napisao:

   “Kao po navici opet sam ostao bez teksta posle nastupa naših članova na festivalu, a publika je ostala u transu jer smo sijali na sceni. Roditeljima mogu samo da kažem da imaju decu zlata vrednu”.

   Na ovom međunarodnom festivalu folklora učestvovali su folklorni ansambli iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Jermenije i Grčke.

409

   Ovo je peto uzastopno gostovanje folklorista iz Dimitrovgrada u Grčkoj. Ansambl je nastupio u Haniotiju, a smešten u susednom Pefkohoriju, još jednom predivnom letovalištu na obali Egejskog mora u kristalno čistom zalivu na stotinak kilometara od Soluna – prestonice severne Grčke.

P. Videnov

Foto: Toni Aleksov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar