Niški novinar Jovica Vasić prekinuo štrajk glađu

   Novinar niških „Narodnih novina“ Jovica Vasić, nakon razgovora sa predstavnicima UNS-a, NUNS-a, SINOS-a, PROUNS-a, AOM-a i Slavko Ćuruvija fondacije, kao i dogovora sa načelnikom niške policije Ninoslavom Mitićem da će policija da preduzme mere radi njegove zaštite, prekinuo je danas desetodnevni štrajk glađu.

   Jovicu Vasića danas su u Nišu obišli predstavnici UNS-a  – generalni sekretar Nino Brajović i član Uprave Milorad Doderović, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa, predsednik IO PROUNS-a Milan Petković, direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši i predsednik AOM-a Peđa Blagojević. Oni su podržali Vasića u njegovim zahtevima, ali insistirali da vodi računa o svom zdravlju i da svoju borbu nastavi u saradnji s novinarskim udruženjima, sindikatom i Fondacijom  na isntitucionalan način.

   Vasić je, najpre, kao uslov da prihvati tu ponudu, tražio da dobije garancije za ličnu bezbednost, koja mu je, kako je istakao, više puta prethodnih dana dok je štrajkovao, bila ugrožena, a o čemu je obavestio policiju.

   Predstavnici novinarskih udruženja, sindikata i Fondacije Slavko Ćuruvija su zajedno sa Vasićem tražili sastanak sa načelnikom policije Ninoslavom Mitićem koji je rekao da će “u okviru svoje nadlženosti, patrole MUP-a u frekventno vreme obilaziti kuću u kojoj će biti Vasić i javljati mu se telefonom“.

   Jovica Vasić rekao je da ne želi da se vrati u „Narodne novine“ i tražio je od udruženja novinara, sindikata i Fondacije da mu pruže finansijsku podršku dok ne pronađe novi posao, što su predstavnici ovih asocijacija i prihvatili. Vasić je istakao i da će u saradnji sa novinarskim udruženjima i sindikatom, istrajati u kontroli trošenja novca za projektno sufinansiranje u medijima Vitka Radomirovića.

   Sa Jovicom Vasićem je dogovoreno i da udruženja, sindikat i Fondacija traže hitan prijem u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kako bi zahtevali reviziju svih inspekcijskih konktrola medija u vlasništvu porodice Radomirovića na koje je skretao pažnju, kao i u Ministarstvu kulutre i informisanja kako bi razgovarali o teškom materijalnom položaju novinara i medijskih radnika.

   Među prisutnima na razgovorima Jovice Vasića i predstvanika novinarskih udruženja, sindikata i Fondacije bio je vlasnik „Narodnih novina“ Vitko Radomirović, kao i predstavnik Misije OEBS u Srbiji Miroslav Janković. Jovica Vasić istakao je da će, ukoliko njegovi zahtevi ne budu ispunjeni, on ponovo stupiti u štrajk.

   Podsetimo, Vitko Radomirović, osim „Narodnih novina“ vlasnik je i RTV Belami, TV Soko Banja, TV Blace i novina  „Sloboda“  iz Pirota i „Timok“ iz Zaječara.

   Jovica Vasić štrajk glađu započeo je jer je, kako je istakao, „ogorčen zbog položaja novinara” i “inspekcije rada koja ne reaguje na njegove dopise o radu na crno u ovom niškom mediju”. On je naveo i da se u “Narodnim novinama” „materijalni položaj i uslovi rada novinara naročito pogoršali otkako je pre desetak godina porodica Radomirović kupila ovaj medij“.

Izvor: UNS

Foto: Južne vesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar