Grad Pirot dobitnik priznanja za prekograničnu saradnju između Srbije i Bugarske

   Grad Pirot dobitnik je priznanja zbog iskazane efikasnosti, uspešnosti i održivosti prilikom realizacije projekata prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske, u okviru IPA programa Evropske unije. Kako objavljuje portal Pirotske vesti, priznanje se konkrektno odnosi na projekat rekonstrukcije stare vojne karaule, za šta je iz IPA fondova obezbeđeno preko 200.000 evra. Nakon rekonstrukcije, Pirot je dobio najmoderniji planinarski dom u Srbiji, kapaciteta šezdeset ležajeva.

268

   Programi prekogranične saradnje značajno doprinose integraciji svih zemalja regiona u EU i predstavljaju suštinu Evropske unije, a to su saradnja, solidarnost, mir i prosperitet za sve građane regiona, poručeno je na otvaranju Pete nacionalne konferencije o prekograničnoj saradnji. Tom prilikom, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU Majkl Devenport su uručili nagrade za osam najboljih projekata prekogranične saradnje.

   Nagrade su uručene opštini Pirot i udruženju “Zvono”, opštini Majdanpek, Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Fondu Evropski poslovi AP Vojvodine i gradu Somboru, Zoološkom vrtu “Palić”, pozorištu “Kostolanji Deže”, opštoj bolnici Požarevac, MUP-u Srbije i Centru za razminiranje Srbije i Sektoru za vanredne situacije MUP-a.

269

   Priznanje je, u ime grada Pirota, primila šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Marija Đošić, a predaji priznanja prisustvovao je i gradnačelnik Pirota Vladan Vasić. Do sada je, osim rekonstrukcije stare vojne karaule u selu Dojkinci na Staroj planini, iz IPA programa izvršena i rekonstrukcija kultnog mesta pirotskog sporta – Omladinskog stadiona, izgrađeni su novi mini-pič tereni za male sportove na dve lokacije u gradu, Pirot je dobio klizalište, a iz istog izvora vršiće se i rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Kaleu.

Izvor: Pirotske vesti, Tanjug

Foto: Slaviša Milanov, Pirotske vesti, europa.rs

Rubrika “Most prijateljstva” se sufinansira sredstvima grada Pirota u okviru konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja za 2016. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar